Skocz do zawartości

Ponowna prośba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Słuchajcie mam takie pytanie do was, planuje wymienić tarcze i klocki z przodu w mojej buni. Ale nie wiem czy dam rade sam. Klocki kiedyś wymieniałem sam ale w golfie II. Natomiast tarcz jeszcze nigdy sam. Czy ktoś może mi poradzić jakie klucze będę potrzebował? Czy wogóle wymienie sam to i jakie czynności trzeba zrobić przy wymianie. Proszę o pomoc. Nadmienie że posiadam BMW E36 325td i z przodu mam tarcze wentylowane. POZDRAWIAM
Opublikowano

Kolego jeżeli lubisz sam pogrzebać przy aucie to kup albo ściągnij z neta książkę BMW serii3-sam naprawiam samochód

znajdziesz tam wiele wskazówek

co do hamulców to dasz sobie radę trzeba zdjąć zaciski a same tarcze trzymają się na jednej śrubie

wszystko wyjdzie podczas roboty ale nie jest to skomplikowane

Opublikowano
  • Autor
A jakie klucze są potrzebne? Jakie czynności trzeba wykonac?
Opublikowano

Odkręcasz koło, ściądgasz je. Kolenie odkręcasz zacisk kluczem16 czy 17 nie pamiętam dokładnie ale miej i ten i ten :D.

Od tyłu zacisku musisz ściągnąć takie gumki i tam jest imbus nr 7 albo 9 też dokładnie nie pamiętam ale zaopatrz się w oba bo oba są niespotykane w kompletach po 20 zl :D

Odkręcasz wszystko wyciągasz klocki potem odkręcasz chyba 6 imbusem śrubeczkę od tarczy wymieniasz i skręcasz wszystko.

Pamiętaj o czujniku oraz żebyś nie rozwalił węży od hamulca. najlepiej weź jakiś klocek i połóż cały zacisk na nim :)

Ot wszystko :)

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano
  • Autor
Dzięki kolego. Spróbuje samemu to zrobic