Skocz do zawartości

Przymulony silnik na benzynie (e28 520i + gaz)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Objawy sa takie:

Silnik odpalan benzynie i ma bardzo niskie obroty może jakieś 400, w każdym razie nie gaśnie ale mocno go telepie.

Jak jadę na benzynie to jest jakby"przymulony": a gdzieś przy 4 tysiacach prawie nie che ciagnąć dalej.

Ale na gazie wszystko jest w całkowitym porządku.

Nie ma mpojecia co to może być, Pomóżcie

Jacek

520i e28 1984 r. - już nie mam

Opublikowano
Objawy sa takie:

Silnik odpalan benzynie i ma bardzo niskie obroty może jakieś 400, w każdym razie nie gaśnie ale mocno go telepie.

Jak jadę na benzynie to jest jakby"przymulony": a gdzieś przy 4 tysiacach prawie nie che ciagnąć dalej.

Ale na gazie wszystko jest w całkowitym porządku.

Nie ma mpojecia co to może być, Pomóżcie

A jak długo to auto jeździ na gazie???

Miałem podobne objawy w poprzednim samochodzie z gazem.

Po 4 latach eksploatacji na gazie zaczął na benzynie się dusić jak Twój teraz :shock:

Może wtryskiwacze (nieużywane) zarosły "planktonem"??? :?

Obecnie mam BMW na gazie ok 6 miesiecy i na benzynce jest nadal takie jakie było... Ale pamiętając poprzedni samochód staram się jeździć także na benzynie... np: nie patrze kiedy skończy się gaz i jak juz to nastąpi to zawsze mam jakieś 10 km do przejechania na benzynie.

Poza tym dolewam do wachy coś na czyszczenie układu wtrysku... (na wszelki wypadek)...

Może to wszystko robię bez sensu... ale czuje się z tym lepiej :lol:

Drugi pomysł:

Może komputer się rozlegulował? Przecież działa... a z sondy Lambda dostaje inne niż zwykle wskazania... Zresetuj drania i zobacz jak będzie...

Co prawda nie znam procedury resetu kompa odpowiedzialnego za wtrysk (mieszankę) w BMW... :( ale może ktoś zna??? :idea: i powie :lol:

W Daewoo (komp Bosch'a) to trzeba było:

na ręczny

akumulator OFF na 10 min

akumulator ON

odpalić (modlić się, żeby nie zgasł) - nie dotykać niczego, nie gazować

czekać aż wentylator (wiatrak) chłodnicy się włączy

Jak nie zgaśnie to po włączeniu wentylatora jest ustawiony jak zegarek... :lol: Robiłem to z 3 razy... ale w BMW nie wiem czy to jest możliwe...

Marcin750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)