Skocz do zawartości

Klimatronik - czujnik temperatury? rezystor (jeż)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

problem przedstawia się nastepująco:

włączam klimatronik na 19 st. chłodzi super. Przejadę wystans około 20km w aucie robi sie gorąco i juz nie dmucha jak wcześniej. Musze na chwile wyłączyć chłodzenie. Po pewnym czasie znów włączam chłodzenie i znowu porządnie chłodzi.

Nie wiem co sie dzieje,ale na dłuższe trasy wkurza włączanie i wyłaczanie.

Co padło? jakiś czujnik temperatury czy może wina tego jeża o którym gdzieś na forum czytałem że to straszna padaka:) i że lubi sie wysypać. Gdzie szukac przyczyny (gdzie ten jeż?:).

Opublikowano
Ja sie podepne pod temat.tez mam ten sam problem,z początku myslalem ze to wina klimy wiec ja napelnilem,zaczelo lepiej wychladzac ale problem pozostal ten sam. :roll2: ktos mi powiedzial ze cos z tym abs ma wspulnego ale mi sie wiezyc niechce-chociaz abs mi szwankoje :cry2:
Opublikowano
ja mialem tak samo jak wy. po pewnym czasie padlo calkowicie. przestal dzialac nadmuch. najpierw zreperowalem jeza, chodzil jeden dzien az padl calkowicie. kupilem nowego w aso i teraz smigaj jak tralala
Opublikowano

Witaj arturb !

Takie jak ja miałem przeboje z klima w E46 to chyba nikt !!!

Proponuje sprawdzic na dziendobry czy po właczeniu klimy wlancza sie WENTYLATOR CHŁODNICY KLIMY !!!

Po drugie czy do kostki czujnika temp. zewn. który jest w przednim zderzaku nie dostała sie wilgoc ( ja tak miałem ) trzeba było wyciac 20cm wiazki bo tak głeboko zaszła korozja i czujnik nie funkcjonował poprawnie !!! I po trzecie isostar klimatyzacji 3 pinowy jest pod prawym przednim reflektorem, fatalne dojscie a jego wymiana wiaze sie z ponownym napełnianiem instalacji. Jedna z tych rzeczy mysle masz uszkodzona- ale to tylko moja opinia !

Pozdrawiam i zycze powodzenia :-)

Opublikowano
Dzięki Kolego za podpowiedz! sprawdze ten wentylator w pierwszej kolejności. Wlasnie koncze urlop wiec za ten czujnik wezme sie w weekend, a na deser to ten "isostar" - co to wogóle takiego i jak to wyglada????:)
Opublikowano
Isostar klimatyzacji to nic innego jak czujnik z wtykiem typu "jajo" na 3 piny ! Międzyinnymi bada cisnienie w układzie klimy, które ma wynosic o ile dobrze pamietam 5 bar. Aby go zdemontowac najlepiej wyjac przedni reflektor, prawy ! Ale wiesz, tak na oko cos wymieniac... najpierw przydał by sie jakis test na kompie w warsztacie ! NA dziendobry sprawdz ale ten wentylator chłodnicy klimy czy startuje chwile po tym jak właczysz klime, to podstawa ! Jesli czynnik nie bedzie schładzany przez niego cisnienie w układzie gwałtownie rosnie i wył. sprezarke. Moze Ci nawet potem zamiast dmuchac zimnym, wiac ciepłym powietrzem a w skrajnych przypadkach rozpier.....ć układ !!! Powodzenia