Skocz do zawartości

Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni steptronik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu uprzedzę - szukałem. Znalazłem, że poziom należy sprawdzać na rozgrzanym oleju w skrzyni po przejechaniu ok. 20-30 km, na włączonym silniku, skrzynia w pozycji P.

Pytanie 1: z której strony jest bagnet (i czy jest w ogóle), czy może sprawdza się stan odkręcając korek?

Pytanie 2: czy można sprawdzić stan bez kanału, kładąc się pod autem, ew. wjeżdzając na małe podwyższenie z dwóch stron?

Wiem, że o dobry warsztat znający się na skrzyniach jest trudno, więc zanim gdzieś pojadę i zacznę się denerwować chciałbym zaczerpnąć dobrej informacji od Was i sprawdzić poziom samemu.

Aha, chodzi o E38 740i 1997 (M62)

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

nie ma bagnetu - jest korek wlewowy od spodu - sluzy on takze do sprawdzanaia posiomu oleju - korek jest duzy z tylu miski olejowej ...

bez kanalu raczej bedzie ciezko - o wjechaniu na podwyzszenie nia ma mowy bo samochod musi stac w poziomie eby wymik byl miarodajny...

Opublikowano
  • Autor
Czyli wjeżdzam na kanał i odkręcam ten korek na zapalonym silniku oraz rozgrzanej skrzyni w pozycji P. Jak zacznie wypływać olej, to znaczy, że poziom jest OK, dobrze mówię?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, czy może ktoś to potwierdzić?

P.S. Postów na temat skrzyń jest dużo, ale w większości dotyczą one starych skrzyń.

Opublikowano
slabo szukasz - temat sparawdzania oleju w 5hp18 5hp30 byl walkowany 100 razy - specjalnie nie odpisuje zeby "was" zmusic do poszukania :wink:
Opublikowano
  • Autor

xsilver - od tygodnia przeczytałem ok. 10 tys postów na temat skrzyń, ale znaleźć w nich dobrą i pewną informację to nie lada sztuka. Nie chcę użyć słowa "bełkot", ale niektóre posty, które ciągną się po 25 stron są nieszczęśliwie zatytułowane i nie jest łatwo trafić na odpowiedź do mojego typu skrzyni (A5S440Z).

Więc jeżeli mogę Cię prosić - bądź tak uprzejmy, czy sposób sprawdzenia poziomu oleju podany przeze mnie trzy posty wyżej jest poprawny i nie wymaga dodania czegoś / uzupełnienia?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem. Zostawiam dla potomnych pięknego linka:

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/68013

Wszystko idealnie opisane co do śrubki zgodnie z oryginalną serwisówką:)