Skocz do zawartości

kalibracna OBC - pomocy bo cos nie trybi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zalozylem sobuie full obc do auta i pokazuje mi spalanie ok 22l/100km. chcialem go skalibrowac... Znalazlem na necie mniej wiecej jak, przeliczylem ta wartosc co trza tam wsukac i lipa....

Mianowice wciskam 100 i 1 pokazuje sie TEST __ wpisuje 19, pokazuje sie LOCK ON, potem znow wciskam 100 i 1 i wpisuje 20 i wciskam s/r i nic ...mozna powiedziec ze TEST 20 zeruje sie i znow jest TEST _ _ i nic...

O co tu chodzi???? Jak go skalibrtowac to spalanie??

Opublikowano

oki juz doszlem do tego co i jak i jest oki ale pojawil sie problem....

chcialem go skalibrowac..wyliczylem sobie wartosc jaka wpisac i...

i...wchdze w test 20 pojawia sie Vcostam 1000.....zmieniam te tysiac na ta wartosc co se wyliczylem i wciskam s/r i powraca do wartosci 1000....

jak to zrobic zeby bylo git....jak wpisac nowa wartosc i co zrobic zeby iona zostala???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego mam ten sam problem. Założyłem sobie pełny OBC zamiast zegarka i wylicza mi wartość spalania okolo 22l. Wynika to z tego że komputer pochodzi od innej wersji silnikowej a test 20 służy do minimalnej korekty rzędu kilku procent. Można tam wpisać wartość od 750 do 1250 czyli zmiana o jakies 25% a u nas trzeba o jakieś 60%!!! Trzeba dostarczyć do komputera prawidłowe dane o modelu. Dowiedziałem się, że można zrobić to przy pomocy komputera diagnostycznego modic... ale jeszcze nie wiem gdzie ktoś może mi coś takiego zrobić, bo ASO raczej odpada :?