Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam e39, 523i, '98, automat, proszę o pomoc. Obroty stabilne na jałowym 750. Naciskam delikatnie gaz obroty spadają do 500, auto nie rusza (myśli 1-2 sek), dopiero potem jedzie. Wciskanie gazu z kick down włącznie powoduje ten sam efekt, tyle, że "myśli" krócej. Zbiera się dość ospale do 2000 rpm, potem jakby lepiej. Brakuje mu mocy, żeby rozpędzić się do 200km. Przy wolnej jeżdzie i delikatnym hamowaniu potrafi zgasnąć.

Wymieniłem czujnik wałka rozrządu (bo pokazywał błąd) oraz przepływomierz. Obie używki. Nowy filtr powietrza. Olej ok. Po odpięciu przepływki, problem nie znika. Zresetowałem komputer.Obecnie komputer nie pokazuje żadnych błędów, za wyjątkiem zbyt bogatej mieszanki na sondach przed katalizatorem.

Co może powodować zbyt bogatą mieszankę?

Opublikowano
Może silniczek krokowy? Wyciągnij, przemyj benzyną ekstrakcyjną, wysusz i sprawdź czy problemy zniknęły.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Co zrobiłem od wczoraj: silniczek krokowy sprawdzony był czysty, ale jest przemyty. Zmienione są cewki, świece, filtr paliwa, wtryski sprawdzone - łatnie rozpylają. Komputer dalej wskazuje za bogatą mieszankę na sondach i wcześniej opisane przeze mnie objawy nie zniknęły.

Lewe powietrze zubożyło by mieszankę, a tu mamy za bogatą. Obroty na jałowym są stabilne. Co Wy na to?