Skocz do zawartości

Tuleja wahliwa wahacza tylnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy tuleja wahliwa wahacza tylnego w e46 może mieć duży wpływ na kat pochylenia tylnego koła? Wiem, że kąty tylne ustawia się za pomocą śrub mimośrodowych u dołu głównego wahacza, lecz u mnie, mimo iż te śruby są ustawione tak, aby koło dolną częścią maksymalnie odchodziło na zewnątrz auta to i tak kat koła prawego jest większy od kata pochylenia koła prawego. Sprawdzałem dziś te tuleje i z prawej strony jest ewidentnie do wymiany lata jak galareta i wyczuwalny jest wyraźny luz - dość duży. Z prawej strony ta tuleja raczej tez kwalifikuje się do wymiany, lecz jest sztywniejsza niż ta z prawej strony. Zamierzam wymienić obie, ale zastanawiam się na obecną chwilę czy to pochylenie koła może tez w głównej mierze zależeć od tych tulei wahliwych.

Jak Wy sądzicie?

Tuleja nr 2 na rysunku

http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/1998/10/mg-33/ill-33_0840/

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
  • Autor

Sorry za pomyłki trochę to niezrozumiale wyszło. Teraz jest poprawnie.

Witam. Czy tuleja wahliwa wahacza tylnego w e46 może mieć duży wpływ na kat pochylenia tylnego koła? Wiem, że kąty tylne ustawia się za pomocą śrub mimośrodowych u dołu głównego wahacza, lecz u mnie, mimo iż te śruby są ustawione tak, aby koło dolną częścią maksymalnie odchodziło na zewnątrz auta to i tak kąt poczylenia koła prawego jest większy od kąta pochylenia koła lewego. Sprawdzałem dziś te tuleje i z prawej strony jest ewidentnie do wymiany lata jak galareta i wyczuwalny jest wyraźny luz - dość duży. Z lewej strony ta tuleja raczej tez kwalifikuje się do wymiany, lecz jest sztywniejsza niż ta z prawej strony. Zamierzam wymienić obie, ale zastanawiam się na obecną chwilę czy to pochylenie koła może tez w głównej mierze zależeć od tych tulei wahliwych.

Jak Wy sądzicie?

Tuleja nr 2 na rysunku

http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/1998/10/mg-33/ill-33_0840/

BMW to pełnia życia.