Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie klimatyzacja w moim BMW e36 316i 1994r nie działa.Pozwoliłem założyć sobie nowy temat ponieważ w szukajce nie znalazłem niczego co pasowałoby do mojego przypadku. Sprawa wygląda tak że po włączeniu przycisku klimy cos tam w nawiewach zaczyna cichutko pukać a potem cisza i nic się nie dzieje, wiatrak od klimy nie kręci się. Co może być przyczyną????

Pozdrawiam Miczel;)

Opublikowano

A napewno masz czynnik w ukaldzie??

Jak nacisniesz przycisk(sniezek) to po chwili rozlacza go czy nie??

A o ktory wiatrak od klimy ci chodzi??

Sprecyzuj to wszytsko jasniej to moze cos sie poradzi...;)

Po monatzu klimy u siebie mam cala klime obcykana..:PP

A i co to manualna 2 strefowka czy climatronic??

Opublikowano
Więc tak po właczeniu przycisku ze śniezynką włącza sie na nim zielona dioda i pali się cały czas nie rozłącza jej, wiatrak od klimy ten przy chłodnicy klimy nie kręci się, i zauwazyłem też że sprężarka nie załącza sie. Jutro jade na sprawdzenie szczelności. aha i jest to manulana 2-strefowa klima.
Opublikowano

Wiec tak.... na moje oko niema czynnika ale teoretucznie jak nie ma czynnika to przysick powinien sie rozlaczyc. Wiatrak od klimy ci sie nie zalaczy tak jak kompresor jak nie ma czynnika... na osusaczu powinienes miec presostat na 4 piny... on wlasnie odpoaiwad za glownie dzialanie klimy.... jak nie ma czynnika to kompresor sie nie zalaczy a jak nie zalaczy kompresor to i wiatrak...

Mozez sprawdzic na krutko czy kompresor wogole dziala... podlaczajac mase pod jeden z przewodow od presostatu.. pod jedna kosc jak podepniesz mase to zalaczysz kompresor natomiast jak pod druga to zalaczysz wentylator.....

Jedz jutro na sprawdzenie czynnika ewentualnie dobij... jak dalej nie bedzie trybic ... to to moze byc masa rzaczy zaczynajac od presostatu...

Opublikowano

dzięki za pomoc (zaba84) jutro jade zobaczyc co z tą szczelnościa i czy wogole jest czynnik i dam znac jak to ogarnę. Narazie dzięki;)

Pozdrawiam Miczel

Opublikowano

U mnie była ta sama sytuacja, odłączył się kabelek przy sprężarce...

Może masz podobny problem?

Jak byłem na sprawdzeniu klimy to powiedzieli mi że mam sprężarkę do wymiany, pojechałem do mojego mechanika i znalazł usterkę czyli ten odłączony kabelek.

Opublikowano

No to już wiemy co jest grane, mianowicie czynnik chłodzący uleciał sobie przez malutką dziurkę w chłodnicy. A dziurka w chłodnicy powstała w wyniku stłuczki i tyle w temacie poprostu chłodnica na oko wyglądała dobra a okazało się że jednak tak nie jest. Dzieki wszystkim za pomoc jak już bede miał chłodnice ok i nabije klime to dam znać czy trybi wszystko tak jak powinno.

Pozdrawiam Miczel :lol:

• 5 lat później...
Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów, jest o mój pierwszy post lecz forum czytam już jakiś czas. Mianowicie nie chcąc zakładać nowego tematu napiszę tutaj :) Mam następujący problem z klimatyzacją i nawiewami, mianowicie nie działa mi klimatyzacja w moim 318i, nie włączają się wogóle wiatraki nie słychać żadnego szumu , przy wciśnięciu "śnieżynki" słychać załączanie się klim lecz nic nie dmucha. przełożyłem od znajomego przekazniki od nawiewów lecz bez zmian, klima była niedawno napełniana. Jakieś rady co może się dziać? dzięki z góry za odp.