Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:-) Pewnie podobne tematy już były więc proszę moderatorów o wyrozumiałość:-) Szukam "piątki" E39 z silnikiem 2 do 2.5. Proszę szanownych kolegów o informacje jakie były wersje silników w tym modelu?? Czy wszystkie były już 4zawory/cylinder i jak rozpoznać silnik po numerach? Może jest jakieś zestawienie danych?? Wiem że były 170 i 192 KM, vanos i zwykły rozrząd...itp....no i czy warto się porywać na takie autko:-)?? Będę wdzięczny za wszelakie porady.

Pozdrawiam:-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Byłem na tych linkach, nic nowego nie dowiedziałem się. Chodzi mi nap. jak rozpoznać dany silnik po numerze silnika lub VIN.

W każdym bądź razie dziękuję i prosze o dlasze porady:-)

Opublikowano (edytowane)

Pytasz o wiele różnych rzeczy. W E39 wszystkie silniki są z Vanosem, początkowo jednym, później podwójnym. Wersje silników: od najsłabszego R6 2.0 do V8 5.0 w M5. Oprócz tego jeszcze diesele, w tym ceniony 3.0d (od 99 roku). Idealnym kompromisem oprócz 3.0d jest 2.8, mocy nie brakuje, a koszta utrzymania mniejsze niż w przypadku V8-ek. Dobrze też sprawuje się 2.5 jeśli nie zamierzasz zakładać jakiś większych felg.

Czy warto się "porywać" na to autko? Jest zaje... :D Musisz jednak kupić je w dobrym stanie (nie szukać okazji-to podstawa, bo 90% to wraki) i nie żałować na nie kasy podczas eksploatacji, bo się "odwdzięczy" z nawiązką i pójdziesz z torbami (nie żartuję). Masz 100 tematów na ten temat na Forum.

Edytowane przez _Kris_
Opublikowano
Ja powiem jedno - z.......e autko.

To można odczytać dwuznacznie :D i powiem szczerze, że to chyba będzie wtedy najbardziej trafne stwierdzenie, bo zajechane E39 to jest masakra finansowa, w dobrym stanie jednak nie wyobrażam sobie czegoś innego w przedziale cenowym 20-50 tys. zł