Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
E36, 325i - zaczęło się od tego że dwa dni temu zauważyłem pocenie się przewodu paliwowego przy wejściu do listwy wtryskiwaczy. Postanowiłem wymienić ten (gumowy) kawałek przewodu i tak też zrobiłem. Następnego dnia po przejechaniu ok 50 km zaczęły raz na jakiś czas pływać wolne obroty. Przejrzałęm wszystko to czego dotykałem poprzedniego dnia w trakcie wymiany przewodu i postanowiłem jeszcze wieczorem przejechać kawałem żeby zorentować się o co chodzi. W trakcie przejażdżki kilka razy samochód zgasł/tracił moc na wolnych obrotach, na wysokich wszystko wygłądało ok. Dziś rano trudno go było odpalić - trochę (parę sekund) musiałem go popiłować rozrusznikiem. Dojechałem do roboty (po drodze kilka razy na wolnych zgasł), około południa próbowałem go odpalić i kicha pomimo piłowania brak znaku życia. Komputer potwierdza że wszystko jest ok. Może wiecie o co chodzi ???, czy ma to związek z wymianą przeowdu paliwowego - może zapowietrzyłem układ wtrysku ???.
Opublikowano
w układzie wtrysku nie ma ciśnienia (powinno być 3.5 Bar - po to chyba jest zawór regulujący ciśnienie w tym obwodzie), poza tym po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie słyszę żeby włączała się pompka paliwa (przed awarią było słychać pod tylną kanapą), nie ma też napięcia na bezpieczniku 18 (układ zasilania pompy).
Opublikowano
najprościej i najszybciej zwykluczysz przynajmniej pompe paliwa, zdejmij kanape tylna, wykręc popme i juz bedziesz wiedział czy chodzi czy nie. pozdro!
!!! biało-niebieska szachownica !!!
Opublikowano
Panowie, pompa jest ok (nie może się kręcić bo nie jest zasilana). W obwodzie sterującym przekaźnika pompy jest element tzw. EVAPURATE PURGE VALVE i to jest najprawdopodobniej źródło problemu. Może wiecie co to jest za element i od czego zależy jego poprawna praca. Może jeśli jest zapowietrzony układ wtrysku to ta pierdoła blokuje układ zasilania pompki paliwa. Może macie jakiegoś pdf'a z manualem do E36 - bo chyba bez głębszego poznania zasady działania i sterowania wtrysku dalej nie pociągnę. Pozdr