Skocz do zawartości

Problem ze skrzynią aut./obrotami/przyspieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, być może jestem za bardzo przywiązany do dużych przyspieszeń z E55 AMG ale wydaje mi się,że moja 320 jest bardzo mułowata. Śpieszę z opisem problemu.

Auto: E36, m52b20, 1995r, skrzynia automatyczna, przebieg ok.150000km (wydaje się być rzeczywisty)

1)Co jakiś czas na desce zegarów pojawia się kontrolka skrzyni biegów, po zgaszeniu silnika czasem znika a czasem nie, po ponownym zapaleniu motoru kontrolka pojawia się lub nie. Czasem jest również tak,że w czasie całej jazdy(zarówno tych powyżej 100km jak i tych po kilka km) nie włącza się w ogóle. Co to może być oraz co to najczęściej jest ?

2) Pedał gazu działa jakby dwustopniowo(lub 3 stopniowo licząc kick-down)

0-1/2 zakresu - występuje śmieszny efekt a mianowicie do ok 1/3, może 1/2 tego zakresu(0-1/2 całego zakresu) motor wkręca się na obroty do ok 3 tys/min i pracuje względnie dynamicznie, wciskając natomiast gaz bardziej ale cały czas z zakresu 0-1/2(całego zakresu pedału gazu) obr. w ogóle nie chcą iść powyżej 3tys lub dzieje się to baaaaardzo wolno,prędkość także nie rośnie a wskazówka ekonomizera biegnie sobie pod 20L

1/2-1 zakres - wskazówka obrotów skacze z ok. 3 obr/min (gdyż powyżej tego poziomu ciężko jest nią ruszyć) do ok 4,5 tys. w ciągu ułamka sekundy. Wtedy silnik ładnie przyspiesza

Co może być przyczyną oraz co najczęściej jest przyczyną ?

Dziękuję i pozdrawiam.