Skocz do zawartości

Pompa wtryskowa - bardzo pilne !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie sprawdzałem numery i tak :

moja ma : 0 460 406 995

a ta która chce kupić : 0 460 406 993

Czy bedzie pasowała ? czy to jest coś innego ?

Opublikowano
chodziło mi raczej o sprawdzenie jaka pompa może być w twoim samochodzie. Co do cen to są chyba lekko niższe niż w Polsce. Polecam jednak regenerację w dobrym serwisie boscha.
Opublikowano
Powoli też dochodzę do takiego wniosku. A ma ktoś może telefon do jakiejś zaufanej i taniej firmy która regeneruje pompy?
Opublikowano
Wysłałem ci namiary na priwa. Sam tam niedawno robiłem i jestem bardzo zadowolony.
Opublikowano

dzięki , jutro zadzwonie do nich .

Zadzwoniłem do serwisu do krakowa i powiedzieli że jeśli nastawnik jest dobry to koszt około 800zł a jeśli nie to cała regeneracja 1500zł.

A może macie coś w Wa-wie ? Bo ja jestem z warmińsko-mazurskiego.

Opublikowano
zadzwoń do mię to ci podam namiary na kolesie co sie tym zajmuje;512229578
Opublikowano
zadzwoń do mię to ci podam namiary na kolesie co sie tym zajmuje;512229578
Opublikowano
Uważaj na okazje. Jeśli ktoś proponuje regenerację pompy VP44 (taka jest w moim 320d) za 2000zł to zrobi to prawie na pewno na używanych częściach. Myślę, że podobna zależność cenowa może być niestety w twojej pompie. Niektórzy pompiarze są też niezbyt uczciwi i mówią że wymienili więcej niż w rzeczywistości... Zdecydowanie polecam serwisy boscha zajmujące się systemami wtryskowymi nowszej generacji, dobrze żeby był stół do kalibracji pomp. I zwróć uwagę żeby na fakturze były oprócz robocizny części, które nie przeszły weryfikacji i zostały wymienione.
Opublikowano

To jaka cena w moim przypadku jest prawidłowa?

martino281 - a nie możesz wysłać mi na priv ? tylko dobrze żeby był nie na drugim końcu Polski . Ja jestem z warmińsko-mazurskiego

Opublikowano
Pompę wszędzie możesz wysłać kurierem. To nie problem. Nie wiem jak cena jest prawidłowa. Musisz wiedzieć co w niej jest do wymiany. Pewnie jakieś typowe elementy dla tych pomp. A listę tych elementów wyślij np. do boscha z zapytaniem o ceny. Namiar, który ci podałem jest namiarem na dobrego i uczciwego pompiarza, a trochę to trwało zanim go znalazłem. Powodzenia w naprawie.
Opublikowano
Zabrałem się za wyciąganie tej pompy ale mam problem. Tzn trzeba wywalać cały przód no i najgorsze - rozrząd. Może macie coś co mi pomoże ? :roll:
Opublikowano
Prawdopodobnie potrzebujesz ściągacza to koła pompy. Bez niego raczej nie zabieraj się do roboty. U mnie wystarczyło sie dobrać do pompy, poodkręcać ją wkręcić ściągacz i wyjąć pompę. Ściągacz potem musiał czekać w obudowie rozrządu aż włożę z powrotem pompę. Ale ja mam silnik M47, z tym że założenia powinny być podobne.
Opublikowano

A jak to wygląda, bez tego nic nie zrobie ?

Chyba znalazłem coś takiego na allegro. Zestaw do blokowania rozrządu tylko że to kosztuje 920 zł :?

Opublikowano
Ten ściągacz (max. 150zł) wkręcasz od przodu, przez obudowę rozrządu w koło łańcuchowe pompy. Powinna być jakaś zaślepka w obudowie rozrządu. Musisz jeszcze wcześniej zablokować wał korbowy w położeniu GMP pierwszego tłoka. Do zablokowania służy otwór w korpusie silnika (od strony sprzęgła), w który wkładasz jakiś sworzeń o odpowiedniej grubości i wtedy blokujesz koło zamachowe. Ale jeśli się nie czujesz na siłach to skorzystaj może z jakiegoś mechaniora.
Opublikowano

Bez ściągacza na pewno nie da się w M47. Wydaje mi się, że w twoim silniku będzie podobnie, ale może niech wypowie się jakiś znawca tych silników.

Zablokować trzeba koło zamachowe jakimś sworzniem.

PS. nie polecam ściągaczy od tego sprzedającego, są niedorobione i ze słabych materiałów. Ja od niego swój kupiłem i musiałem go przerabiać a śruba przy pierwszym użyciu zaczęła się ukręcać.

Opublikowano
Ta z lewej jest dostępna z całym ramieniem napinacza, koszt ok 150 pln

A samej nie można? Może z jakiejś rozbitej by dało rade to wziąć ?

Opublikowano
Właśnie wyciągnąłem pompe. Jak narazie jest ok, wszystko poblokowane, znaki porobione. Wykręciłem cały ten napinacz imbusem 17 i tam była nakrętka,Odkręciłem popukałem i wyszła :) . Zobaczymy co dalej...