Skocz do zawartości

Przepływka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny,to już nie pierwszy temat jeśli chodzi o turbo dziure,ale od zakupy auta nie miałem okazji pocieszyć sie jego mocą,a mam go już od roku.

Przeczytałem wszystkie posty na ten temat i między innymi najdłuższy (robertabmw) i zaczołem naprawy jak radził:

Więc tak wymieniłem filtr powietrza,wyczyściłem zaworki od turbo i EGR,nie dało to efektu więc je zamieniłem miejscami,potem zabrałem sie za EGR(wyczyszczony i sprawny),chciałem w między czasie kupić przepływomierz,ale była to najdroższa rzecz wiec zostawiłem na koniec.

Zastanawiałem sie nad tymi tańszymi,ale postanowiłem że kupie oryginał BOSCH,wiec nadeszła wiekopomna chwila i zainwestowałem 149 funciaków w

nowiutki,od razu pojechałem do garażu szybka wymiana i test!!!

Po przejechaniu 3 rond i kilka prostych okazało sie że nie ma kompletnie żadnej różnicy, ( rence mi opadli ).

149 f jak krew w piach...

Byłem pewny że to przepływka po testach na ekonomizerze który na biegu 3,4,5 dochodzi minimalnie za połowe skali

(na chłopski rozum komp nie daje więcej paliwa bo przepływka czyta że za mało powietrza zasysane jest w danej chwili)

Przepływomierz jak pan bóg przykazał o tych samych nr więc chyba nie muszę jechać po nowe sterowniki??

Proszę o rady co dalej robić,co wymienić,gdzie zajrzeć???

:modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
  • Autor

Gdybym jeszcze chwile pogrzebał nie było by tego posta ha ha!!!

Ok 6 miesięcy dłubałem żeby na prawić usterkę i dopiero teraz jak zainwestowałem dużo kasy z mizernym skutkiem ruszyłem głową!!!

Miałem kiedyś audi 80LS z 78r który miał dziure w gazie(sam tak nazwałem)

a przyczyna była taka że do gażnika szły dwa gumowe przewody z powietrzem które ktoś odwrotnie założył.

Przejdzmy do beemki,po raz kolejny zszedłem do garażu nie dając za wygraną,poprostu zamieniłem gumowe wężyki idące do filterków,te koło EGR

były ok ale po zamianie tych koło turbo...szok

:jawdrop: nie ta fura!!!Czekałem na to rok czasu!!!A najlepsze to że jak pojechałem testować to z wrażenia zapomniałem że zostawiłem otwarty garaż :norty: godzine mnie nie było.

Więc tak przepływka okazała sie dobra,a w sklepie nie chcą przyjąć bo wyjęta z folii,więć zostawie ją sobie ale chetnie sprzedam starą,gwarantuje sprawność. Oryginał BOSCH nr 0 928 400 527

Opublikowano

ja EGR zaslepiłem u siebie i jest o wiele lepiej , ale czuc jeszcze tak bardzo delikatnie ze silnik w przedziale 2000 -2300 nie pracuje tak jak powinien. podejzewam ze to jest wina tego elektrozaworku od turbo. chce sie do tego dobrac ale nie moge znalzec.... Czy może ktos dokladnie określic lub przedstawic na jakims schemacie gdzie znajduje sie ten elektrozaworek?

ale po zamianie tych koło turbo...szok

tzn... jak? które wężyki zamieniłes przy tym filterku?

a nie próbowałeś czyscic tego filterka poprostu?

orientowałes sie moze czy taka zamiana wężyków moze miec jakies negatywne skutki?

pozdrawiam