Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Zakupiłem ostatnio bmw e32 735 z przebiegiem 260 tys.

Mam kilka pytań ponieważ do tej pory jeździłem trójeczką e30 i o serii 7 niewiele wiem :)

Po pierwsze: po zapaleniu silnika przez jakieś 2 sekundy słychać dźwięk przypominający silnik diesla,potem pracuje idealnie. Natomiast przy gaszeniu silnika jest dziwny stukot tak jakby łańcuch gdzieś ocierał.

co to moze byc????

Po zapaleniu kontrolka oleju pali sie jeszcze przez jakies 3 sekundy dopiero potem gaśnie. Dodam że nie wymieniałem jeszcze oleju bo autko kupiłem wczoraj - czy to może być z tym związane??

I teraz to co martwi mnie najbardziej: wracałem samochodem jakies 700 km i w tym czasie wszystko pięknie ale zauważyłem że na światłach w czasie postoju zaczyna trochę dymić ( ale nie zawsze) w czasie jazdy nie dymi nic a nic.

z góry dziekuje za opinie.

Pozdrawiam

Opublikowano
witam! Mysle ze twoje autko bylo przegrzane kolego.sprawdzales poziom oleju?Sprawdz autko u jakiegos dobrego doktora
Opublikowano

co do kontrolki ciśnienia, najpierw zmień olej powinno pomóc jeśli ktoś "zapomniał' o jego zmianie. Jeśli nie pomoże w szukajce znajdziesz odpowiedź.

Co do dymienia zależy jak to dymi jaki kolor w jakich warunkach/obciążeniach silnika. faktycznie mógł ktoś przegrzać silnik. Może uszczelniacze, uszczelka pod głowicą, pierścienie. Proponuje wizytę w zaprzyjaźnionym warsztacie.

Co do stukotu to koło zamachowe dwu masowe może już być zużyte.

Opublikowano

Z tym przegrzaniem to możecie mieć faktycznie rację. Bo właśnie wróciłem od mechanika i stwierdził że chłodnica i wiatrak są nowiutkie.A nie widac żeby samochód był uderzony. Wiec chyba coś sie musiało dziać z temperaturą.

Wymieniłem olej ,filtry świece i zobaczymy. Po tych wymianach nie zauważyłem żeby dymił. Kolega jechał za mna i tez oceniał i mówi że nic :)

Nawet ta kontrolka od oleju szybciej gaśnie -- ale nie od razu .

Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Aha i komputer pokazuje mi że na zewnatrz jest -55 stopni czy to sie da jakoś skorygować???

Opublikowano
A nie -37. Trzeba by sprawdzić czujnik temperatury zewnętrznej. Podmienić z innej najlepiej. Jeśli chłodnice były wymieniane to może jednak było bum i w ogóle nie być tego czujnika. Z jakiej części/dzielnicy krakowa jesteś?
Opublikowano

Jestem z Podgórza.

Byłem teraz sprawdzić i pokazuje -20

Ale jeszcze wczoraj pokazywał prawidłową więc napewno tam jest :)

Dopiero dzisiaj coś mu sie pomieszało ...

Pozdrawiam[/img]

Opublikowano
Ten czujnik ma do do siebie że jeśli go odłączysz i ponownie podłączysz to na komputerku pojawi sie -37. Dopiero po jakimś czasie zacznie dobrze pokazywać. Powoli wskazania temperatury będą rosły aż do prawidłowej wartości.