Skocz do zawartości

Pytanko w sprawie Wiskozy 318i M40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu posiadaczy bmw na pewno sie spotkalo z problemem jaki moze sprawic wisko.Najlepiej kupic nowe Sachsa na ktore trzeba wydac bagatela 300 zl !!! jeszcze jak wiatrak niesprawny to 120 zl i ochrona plastikowa na to wszystko 80 razem 500zl :(.Czy ktos zastanawial sie nad elektrycznym chlodzeniem?jezeli juz ktos tak zrobil prosze o info z gory dziekuje .

pozdr

lech

Opublikowano

Faktycznie byl poruszany ten temat ale dalej nic nie dowiewdzialem sie na temat zamiany wiskozy na wentylator elektryczny, moze dalej ciagnijmy ten temat bo chcialbym ten patent zastosowac u siebie.Mam w tym momencie zespolone wisko z tymze wiem ze dlugo mi pompa nie pociagnie :/.Moze ktos jednak zastosowal takie rozwiazanie...

pozdrawiam :D

lech

Opublikowano

Dalej, wypowiedz się, ale...

Fabryczne układy chłodzenia poprawiałem tylko dwa razy.

Nr 1 - Na zimę w 126p blokowałem nawiew powietrza przez miskę olejową.

Nr 2 - Skodzie 130 zaordynowałem czujnik włącznika wentylatora od Poloneza. Efekt :?: Wentylator włączał się przy rozsądnych 93-94 st. C i wyłączał przy 88 st. C. Oryginalny miał odpowiednio 105 st. C (!!!) i 80 st. C. Lekka przesada...

Po 70 tys. km z BMW twierdzę, że jego układ chłodzenia nie wymaga poprawek, ani specjalnego traktowania zimowego.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Wielu posiadaczy bmw na pewno sie spotkalo z problemem jaki moze sprawic wisko.Najlepiej kupic nowe Sachsa na ktore trzeba wydac bagatela 300 zl !!! jeszcze jak wiatrak niesprawny to 120 zl i ochrona plastikowa na to wszystko 80 razem 500zl :(.Czy ktos zastanawial sie nad elektrycznym chlodzeniem?jezeli juz ktos tak zrobil prosze o info z gory dziekuje .

pozdr

lech

Wisko z roczną gwarancją za 210zł widziałem kiedyś na allegro (gdzieś nawet czytałem pozytowne opinie na jego temat) sam wiatrak to koszt ok. 20 zł, oczywiście używka, ale żeby sprawdzić jego stan nie trzeba być fachowcem, plastik, tego trzeba trochę poszukać ale dla chcącego nic trudnego :D. W 300zł powinieneś się zmieścić i raczej odradzam Ci kombinacje z elektrycznym wiatrakiem.

- koszt elektrycznego wentylatora, czujnik, trójnik, przewody , Twojej pracy oczywiście nie liczę ok 100zł (czyli oryginalne chłodzenie kosztuje Cię już tylko 200zł )

- na postoju przy włączeniu się elek. wentylatora występuje nagłe obciążenie, co może skutkować obniżeniem obrotów (napewno chwilowym) nie wspominam już o tym że po pozostawieniu samochodu wentylator pracuje nadal (w lecie bedzie to występowało dosyć często po jezdzie miejskiej)

- musisz jeszcze idealnie umocować wentylator (mocowania na gumach)

ponieważ przy włączeniu się wentylatora występuje delikatny masaż :twisted2:

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Widze ze odradzacie :/ hmm bede myslal dalej bo nie moge miec ciagle zespolonego :mad2: w kazdym razie jak bedzie ktos kto juz eksperymentowal na bmce to prosze o info.Bede wdzieczny

pozdr

bwr