Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem założyć sobie elektryczne szyby z tyłu (z przodu mam fabryczne). Poczytałem na forum tematy z tym związane i okazało się, że chyba będzie to w moim przypadku dość proste. Zakupiłem siłowniki z wiązkami i przyciskami w drzwi, wymieniłem przycisk w konsoli na poczwórny i zabrałęm się za montaż. Sprawdziłem czy dochdzi wiązka do słupka (dochodzi) ale wiązka którą kupiłem z szybami miała dwie wtyczki dużą z 12 pinami (3 rzędy po 4) oraz małą prostokątną z 10 pinami (2 rzędy po 5) a u mnie w słupku jest tylko jedna wtyczka ta z 12 pinami ale wszystkie są obsadzone a w drzwiach wykorzystane jest tylko 5.

Doszedłem do tego, `że musiały być montowane różne wiązki (może w zależności od rocznika przed i po lifcie nie wiem) w każdym razie zakupiłem na alegro konektory i z wiązki którą otrzymałem z siłownikami wyjąłem odpowiednie kable z wtyczkami (nie zamieniałem wiązki w drzwiach bo po pierwsze były 2 wtyczki a po drugie u mnie idą w drzwiach jeszcze dwa przewody (oprócz centralnego) chyba do alarmu).

Sprawdziłem po przerobieniu wiązek jak to działa i okazało się, że jest ok w lewych drzwiach.

Tak naprawdę to u mnie w słupku jest 12 przewodów a w drzwiach wyszło 13 ale jeden od krańcówki brazowy idzie do masy i tak też go połączyłem i działa wszystko ok jak nie było brązowego podłaczonego do masy to zamykanie odbywało się stopniowo po trochu i nie działała blokada tylnych szyb.

Może to troche wszystko chaotycznie opisuję ale chcę jak najlepiej pokazać problem jaki mam.

A więc zrobiłem wiązki, podłączyłem siłownik i jest ok ale tylko w lewych drzwiach.

Z prawymi zrobiłem tak samo i nagle okazało się że jest coś nie tak a mianowicie jeśli nie podłączę brązowego do masy to przycisk w konsoli działa jak należy tzn. zamykanie jest stopniowo ale reszta ok a przycisk w drzwiach szwankuje nie zamyka szyby a po podłączeniu brązowego do masy w ogóle wszystko się kiełbasi i wtedy już nawet ten w konsoli nie chce działać poprawnie.

Nie wiem o co chodzi sprawdziłem podłączenie kabli jest tak samo jak w lewych drzwiach, przycisk drzwi jest ok zamieniałem je i to samo nie wiem czy ta krańcówka to tylko zwykły wyłącznik czy nie bo jak ją pominąłem to nie było żadnego efektu (zwarłem przewody które do niej idą).

Może ktoś z Was miał podobny problem albo na forum jest jakiś elektryk który będzie wiedział co jest nie tak.

Przeszukałem forum dość dokładnie ale nie spotkałem takiego problemu.

Dzięki z góry i pozdrawiam :mad2:

Opublikowano

szkoda, że nie mieszkasz bliżej.. Też zakładałem el. szyby do tyłu, z tym że do drzwi idą mi dwie kostki właśnie, a to co kupiłem na tył pasuje do Twojej instalacji czyli wszystkie kable idą do głównej dużej kostki. Możesz opisać kolory poszczególnych kabli w Twoim przypadku? Chciałem umieścić zdjęcie mojej instalacji z drzwi ale [blond] dziewczyna, z która chodzę uznała je za zbędne (przecież bezcelowo robi się takie zdjęcia.. i wykasowała je). Za tydzień wracam z wakacji i zrobię nowe zdjęcia, zobaczysz jak powinna wyglądać instalacja w drzwiach w Twoim przypadku. Jak dotychczas to się sporo namordowałem ale widzę, że teraz oboje będziemy mogli rozwiązać nasze problemy :) na priv możesz napisać mi swojego maila lub numer tel.

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg