Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dlugiego juz czasu przymierzam sie do zakupu tego pieknego autka jakim jest bmw i od takiego samego czasu przegladam Wasze forum.

Planuje zakup e34 lub e32, cena do 12tys zl, silnik 3.0 V8 lub 3,5 R6.

I tu sie pojawia moje pytanie, mam nadzieje, ze nie zostane odeslany do wyszukiwarki bo juz nie jedno tam wpisywalem;-)

Ktory z tych modeli byscie wybrali? Latwiej jest znalezc dobra e34 czy e32 z tymi silnikami? Pewniejszy jest samochod z automatem ktory ogolnie ma w lepszym stanie caly uklad przeniesienia napedu ale psujacy sie automat czy z manualem ktory jest wytrzymaly za to reszta moze byc gorsza? :)

Do pracy dojezdzam mpk, mam swietny dojazd, dlatego tez nie planuje autkiem poruszac sie na codzien. Glowny cel to dojazd na studia a takze duzo wyjazdow na dluzsze dystanse wiec zalezy mi abym mogl mu zaufac.

Roczne przebiegi ok 10tys km.

Kupic autko taniej i reszte wladowac w samochod czy wladowac wiekszosc w zakup i tylko wymienic to co zawsze sie wymienia? :-) Na pozniejsze ew naprawy bede gotow, w tej chwili tylko mam do dyspozycji taka gotowke.

Do aut z napedem na tyl jestem przyzwyczajony, ostatnie moje trzy samochody byly RWD.

Czy dynamika tych silnikow jest wystarczajaca? Mialem okazje jezdzic e34 2.4td i bylem troche niemile zaskoczony dynamika wyprzedzania (predkosci powyzej 100km/h)

Z gory dziekuje za odpowiedzi! Na dniach nareszcie zaczynam poszukiwania i juz ostatecznie chce sie upewnic co do poprawnosci moich decyzji i ktoredy dokladnie isc;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jezeli dobrze poszukasz, powinienes kupic zarowno E32 jak i E34 w dobrym stanie.

Moim zdaniem lepiej kupic samochod w jak najlepszym stanie, a juz na pewno bezwypadkowy i w pelni oryginalny. Ewentualnie mozna sie pokusic o naprawe mechaniczna jakiegos elementu, ale po uprzednim dokladnym sprawdzeniu, ile taka naprawa kosztuje.

Co do dynamiki - moim zdaniem bedzie wystarczajaca :).

A ktory wybrac - przejedz sie E34, przejedz sie E32 i bedziesz wiedzial.

Podobnie jak E39 i E38 - to auta roznych klas, oba sa rewelacyjne, ale adresowane do klientow o troche innych oczekiwaniach.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Dokładnie to co Ci napisał Panfil , to są dwa podobne a zarazem rożne auto , w e32 będzie na pewno trochę więcej miejsca , za to e34 będzie trochę zwinniejsza

Ogólnie miałem więcej do czynienia z e34 i jakoś mi ten samochód bardziej odpowiada choć mam "siódemkę E38" .

Jeździłem 525i z 1989r i 540i z 1995r , obydwoma jeździło się świetnie.

Czasami mi się marzy taka E34 w wersji Alpiny :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,

Tomek