Skocz do zawartości

No i w koncu powazna awaria (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pali od dzis na benzynie nawet jechac nie chce . Pierwsze odpalenie rano spoczko, a po 20 minutach kiedy odpalalem znow niby zlapal obroty ale minimalne i tyle . Na LPG smiga.

Pewnie wszystko przez GAZ #%T#%# !!

Sprobuje filtr paliwa wymienic gdzie sie znajduje ten filtr (w m40)? Pod zbiorniczkiem plynu hamulcowego sa takie dwie puszki ten filrt to jest blizej kabiny ??

a jak nie to pewnie pompa (jak sprawdzic czy to pompa?) pod siedziskiem pasazera z prawej strony odkrecilem i wyciegnalem hmm takie dlugo cos to chyba plywak ?

Ma ktos jakies pomysly to milo by bylo zeby sie podzielil

Opublikowano (edytowane)

Mi tez sie to zdarzylo tylko na gazie.Musialem przeczyscic uklad chlodniczy bo wlalem na zime petrygo i odpalala chodzila przez 5 do 10 min max i gasl.Reduktor zamrozony to jak mial palic na gazie :/.Teraz sprawa z benzyna .Pod zbiorniczkiem plynu hamulcowego masz tak jak mowisz dwie puszeczki jedna powinna byc wieksza druga mniejsza.Filtr paliwa o ile sie nie myle to ta mniejsza.Druga sprawa to pompa sprobuj ja "uslyszec".Wjedz do garazu lub do pomieszczenia w ktorym ja uslyszysz bo pracuje w miare cicho.Ja bedziesz przekrecal kluczyk w stacyjce powinna sie odezwac takim tempym "ziuczeniem", jezeli owego ziuczenia nie uslyszysz tzn ze cos jest z pompą(wydatek 200-300 uzywka, nowa ponad 300 niekoniecznie oryginal)albo regeneracja od 80 zl wzwyz.Pompa jest pod siedzeniem pasazera tak jak mowisz.Dzisiaj nawet rozbieralem bo mam problem ze wskazówka stanu paliwa i ktos mi doradzil zebym sprawdzil czy nic sie tam nie dzieje.To co wyciagnales ze srodka "pierscienia " to jest aluminiowy plywak a reszta to pompka z "rusztowaniem".Tyle z mojej wiedzy na ten temat, jak bede wiedzial cos wiecej napsize.

pozdr

lech

Edytowane przez Browar
Opublikowano

W sumie regenracja pompy elektrycznej jest dosc ryzykowana bo wszystko jest szczelne i zanurzone w benzynie i malo kto sie podejmuje takiej regeneracji.Wiem ze sa tacy macherzy bo sam kiedys dalem do regenracji moja pompe ale znowu nie pochodziala za dlugo bo tylko rok.Moj mechanik ja gdzies dawal innemu hmm skontaktuje sie z nim moze jeszcze ma stare kontakty.Jak szukalem nowej to jezdzilem po mechanikach w Krakowie a takze poza i dowiedzialem sie ze pompa ponoc od Forda nie jestem pewien ale chyba Scorpio (starego) pasuje do bmki.Tylko facet mi krzyczal za nia 200 zl uzywke :/ w koncu pojechalem do Rutkowskiego jak sie jedzie na wieliczke(nie do miasta) mijasy Honde Wielicar Kolaczka i zaraz za widuktem kolo Rako Autotuning w niskim budynku jest siedziba Rutkowskiego.Facet ma pelno uzywanych rzeczy ceny dosc przystepne choc wiadomo moglby byc nizsze.Tam kupilem za 200 pompe uzywke oryginal do E30.Podam ci numer na komorke 608-146-500 spytaj z ciekawosci moze maja.A ja jutro sie skontaktuje z moim mechanikiem i zapytam czy ma kontakt z tym gosicem od regeneracji.

Pozdr

LEch

Opublikowano

Dzieki za wszystkie konkretne odpowiedzi.jutro bede dzwonil zapytam , ale pierw wymienie ten filtr paliwa i sie zobaczy co to da.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aby sie upewnic czy to pompa mozna jej na krotko podpiac napiecie i zobaczyc czy bedzie pompowala prawidlowo. Wtedy bedziesz miec pewnosc czy wszystko z nia ok. Sprawna powinna trysnac sporym strumieniem paliwa.

Pozdrawiam i powodzenia przy reanimowaniu

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano

Problem rozwiazany. Pierw wymieniony filtr paliwa zasyfiony byl. Ale to nie pomoglo. Pojechalem do zakladu zajmujacego sie glownie bmw , goscie mieli na czesci e30 z pompka :) Sprawdzili dokladnie wszystko , przekazniki itp. na koncu dopiero pompke i okazalo sie kaput . Winne za awarie pompy ponosi przetarte sitko w niej- zalapalo paprochow. Teraz smiga juz dobrze , cala impreza 300 zl + gwarancja 3 miesiace.

Pozdrawiam