Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam od niedawna e46 330D to jest mój pierwszy diesel a do tego automat(tiptronic) chciałem się dowiedzieć czy te skrzynie posiadają tryb sportowy a jak tak to w jaki sposób można go uruchomić dodam ze zaważyłem ze jak wciskam gaz do dechy to następuje pod sam koniec mały opor po jego przełamaniu skrzynia sama redukuje biegi jezeli to wymaga do dołu i samochod dostaje porządnego kopa. Jak uruchamia się tryb sportowy tej skrzyni i czy jest cos takiego? Proszę o pomoc!!!

Opublikowano

Mówisz chyba o zjawisku kikdown. Chyba każda skrzynia to ma. Wczoraj jeździłem takim automatem i nie zauważyłem żadnych przełączników w tryb sportowy, zimowy etc.

PS. Co cię skłoniło do zmiany Ci na touringa? Ja właśnie stoję przed takim dylematem...

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
gdy jest w pozycji D przełącz skrzynie w lewo tak by skorzystać z tiptronica, skrzynia jest wtedy w trybie DS, jeżeli ruszysz skrzynie w górę albo w dół włączy się manualna zmiana
Opublikowano
hm... szkoda gdyż ciągnąc samochód na obrotach (wyprzedzając skrzynia ustawiona na manual) jak dam kickdown to przy 4,5tys obrotów nie zawsze chce wskoczyć od razu na wyższy bieg czasmi chwile mu to zajmuje zanim przełączy a ta chwile może drogo kosztować wiec sądziłem ze coś jest tylko pominąłem czy może tylko u mnie bieg wskakuje z opóźnieniem które jest związane z wysokimi obrotami?