Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam do was małe pytanko, a może nawet dwa:)

otóż pierwsze to rozrusznik!od jakiegoś czasu mam tak że po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci się (słychać go) ale nie kreci silnikiem (nie zazębiają się zęby), po puszczeniu kluczyka nastepuje takie uderzenie jak by nagle wyskoczył ten wałek i udezyły zęby na nim o zęby na wieńcu, przekęcam kluczyk drugi raz i samochód odpala bez problemu!dzieje się tak prawie za kazdym razem, to znaczy czasami odpali za pierwszym a czasami zdaża się już coraz częsciej ze dopiero za trzecim!:(ktoś ma pomysł co to może byc?słyszałem że bendiks odpada bo on jak nawali to wogóle nie idzie odpalić auta (ale nie weim na ile ta informacja jest prawdziwa)bardzo chetnie poczytam waszych sugestii:)

drugie pytanko dotyczy sprzegła: no więc tak, mam 1,8i m40 i za cholere nie mogę ruszyć nawet na drodze pokrytej troszke żwirem z piskiem!poprostu nawet jak go wkrece na 5tyś obrotów i puszczam sprzegło to obroty zaraz spadają do 1,5tyś i auto pomalutku rusza!normalnie inne m40 kolegów smigają z miejsca bez problemów a tu jest duży problem!!!nie mówię tu odrazu o drifftowaniu ale chodziaż troszke to nawet maluchem się da zamulić kołami!a tu nić:(i stąd moje pytanie:czy to może byc wina sprzęgła czy mam szukać gdzie indziej?

ok już kończę bo się nikomu nie będzie chciało tego czytac:)z góry dzieki za odpowiedzi:)pozdrawiam!:)

(OO( )( )OO)
Opublikowano

najprawdopodobniej jest cos z elektromagnezem w rozrzuszniku.. no niestety musisz wykrecic i zobaczyc...

Co to ruszania z piskiem nie lam sie ja tez tak mam...

mi cieknie uszczeklniacz na wale i chyba olej dostaje sie do sprzegal i sie slizga....

W twoim przywadu tez stawialbym na sprzego ze cos znim nie tak, moze sie konczy a moze jeszcze cos innego,.........

Opublikowano
dzięki zaba84, ale tak myślę czy to nie jest powiązane z łożyskiem() nazwy nie pamietam):)ale jak puszcze sprzęgło na luzie to słychać taki odgłos jakby się coś zaczynało kręcić!chyba trzeba będzie zainwestować w komplecik sprzęgła i rozebrać stare!a tak przy okazji to dużo roboty jest przy wymianie sprzęgła?
(OO( )( )OO)
Opublikowano

co do rozrusznika,to wymontuj go tylko bo przeważnie brudny jest mechanizm zębnika.Ta malutka zębatka która zazębia się z wieńcem musi swobodnie jezdzić,a często bywa że ta tuleja po której jeździ jest zasyfiona.

W ten sposób rozrusznik kręci ale elektromagnes nie jest w stanie jej przesunąć do wieńca.Już to przerabiałem w kilku swoich autach.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
dzięki zaba84, ale tak myślę czy to nie jest powiązane z łożyskiem() nazwy nie pamietam):)ale jak puszcze sprzęgło na luzie to słychać taki odgłos jakby się coś zaczynało kręcić!chyba trzeba będzie zainwestować w komplecik sprzęgła i rozebrać stare!a tak przy okazji to dużo roboty jest przy wymianie sprzęgła?

Hmmm - chyba normalny objaw, że jak się włącza sprzęgło to mechanizm skrzyni biegów zaczyna się obracać i słychać delikatny szum.

Co do rozrusznika - rozbierz go i dokładnie przeczyść

Opublikowano
Witam. Co do rozrusznika to miałem takie same objawy i okazało się że bendix już nie dawał rady. Koszt bendixa oryginalnego z BOSCHA to 50zł. Z wymianą jest troszkę roboty bo trudno się dostać do rozrusznika. Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam!

jeszcze pomózcie mi z jednym, czy rozrusznik firmy bosch i magnetti marelli to te same rozruszniki czy czymś się różnia?bo u siebie mam magnetti a mam możliwość tanio kupić rozrusznik firmy bosch, tylko pytanie czy będzie dało się go założyc?:)z góry dzieki za odpowiedź:)

(OO( )( )OO)
Opublikowano
nikt nigdy nie miał dwóch tych rozruszników okazji porównac czy różnia sie czymś od siebie?jedynie mocowania moga być inne i nie wiem własnie jak to z nimi jest?
(OO( )( )OO)
Opublikowano
skoro nikt nie wie no to napisze bo zaryzykowałem i zamieniłem te rozruszniki!i działa!!!:)nie ma najmniejszego problemu z założeniem (oprócz oczywiście tego że pół silnika trzeba rozebrać to tego!!!) pozatym śmiga aż miło:)hehe, no to miłej zamiany jeśli się ktoś skusi:) :twisted:
(OO( )( )OO)