Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Mam problem.. z przednim zawieszeniem. Zaczeło się od tego, że po prostu chcialem wymienic amorki , 4 jako komplecik...kupiel B4 Bilsteina, no i tyl wymienilem elegancko.. a z przodem zaczely sie problemy. ( Wymienialem u mechanika ). Mianowicie, z VINu wyszlo ze mam zawieszenie standardowe , i takie amorki kupilem. Okazalo sie ze z przodu mają one za krótki trzpien i ze nie pasuja.. Dzieki uprzejmosci Pana ze sklpeu intenetwoego wymienilem je na sportowe z dłuższym trzpieniem, bo takie podobno u mnie siedzą...Ale...nie wyminilem ich bo jeszcze chcialem kupic nowe poduszki ( gorne mocowania ) do amorków. A ze mam wlasnie nie standardowe amorki jakies, pojechalem do ASO bo nie ma zamiennikow takich poduszek. Tam Pan mnie miło uświadomil ze jedna poduszeczka kosztuje 500zl.. wiec poczulem sie lekko skołowany i narazie odłożyłem zakup poduszek w czasie. Pomyslalem ze zaloze te amorki i odboje na stare poduszki i jeszcze kilka miechow poczekam az nazbieram kase na poduchy..

Dzisiaj, własnie w tym celu zostawilem bunie u mechanika. I okazalo sie ze mam tak dobite i zjedzone Mc Persony ( czy Mac Phersony ...jak to sie pisze?!) ze w ogole nie chca sie odkrecac..wiec nie ma szans zakladac nowych amorkow. Tylko wywalic te stare i zamontowac nowe.

Nowe...nowe używane , bo pewnie nowe w ASO beda kosztowac 4tys za komplet;]

I teraz, pytanie, można dostac w dobrym stanie McPersony na przód? Jak myslicie? Jest sens? ...i Czy jak kupie takie Mc Persony kompletne, z poduszkami... to te nowe amorki z dłuższym trzepieniem beda pasowac? Czy jak to bedzie poduszka standardowa to amorki nie bedą pasowac?! i trzeba bedzie znowu kołowac standart do nich...?

NIe orientuje sie dobrze w mechanice tego. Poza tym czy do mojej buni - kwiecien 1990r z silnikiem m20b25 - będą pasowac McPersony z e34 z 1995 roku??

Bede wdzieczny za wszelkie opinie, rady, wgłębienie mnie w temat... i w ogóle;)

Pozdrawiam;)!

Robert

Opublikowano

Wg mnie możesz spokojnie kupić używane - a jakie obecnie masz?

Oczywiście kupując będziesz mógł obejrzeć czy nie są zardzewiałe itd.

Co do rodzajów to wejdź na realoem.com i tam znajdź swoją bmk-ę

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HC11&mospid=47373&btnr=31_0142&hg=31&fg=10

Tutaj widać (część nr. 1) twój mcperson i piszą że skończyli produkcję w 1991 roku

Tutaj

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=31_0142&hg=31&fg=10

Widać że to inna część (inny numer) ale czym się różni i czy od takiego chcesz przełożyć - to sam musisz sprawdzić.

Polecam tą stronkę na takie wątpliwości

Pozdrawiam

Opublikowano

Są zamienniki. Różnica w amorkach i poduszkach jest taka że do lipca 90roku laga amora miała średnice 14mm a potem 16mm. Odpowiednio średnice otworu w poduszce.

Kolumna Macphersona jest tama sama po nowych numerach. Ja do 535i 88rok zakładałem takie od 92 razem z poduszkami i jest git.

Nie rozumie teksu o krótkim trzpieniu w zwykłym amorze i długim w sportowym?? Co rozumiesz pod określeniem trzpień?

Jakie amorki wyciągłeś: jakiej marki i jakie miały numery ?

Opublikowano
Trzpień - kolega pewnie myśli o górnej części amorka - z gwintem. Są różne rodzaje - jak kupowałem to właśnie po tym gość mi dobierał amorki...
Opublikowano
Czyli tak, MacPherson z 95r bedzie pasowal do mojej buni, tak? Poza tym nie wiem jakiej firmy siedza amorki teraz u mnie, mechanik je wyciagal.. Ja kupilem pierwszo Bilsteiny PNE-3025..ale sie wlasnie okazalo ze maja za krotki trzepien ( jak to opisal manieq ). I sklep (amortyzatory.net) wymienil mi na PNE-3024 ktory teraz powinien byc ok.. ale, jak zaloze Mac Persony z założmy '95 to pewnie znowu nie bedzie pasowac? heh..
Opublikowano

PNE-3025 wg katalogu są do:

M 40 B 18, M 43 B 18, M 20 B 20, M 50 B 20, M 50 B 25.

Więc mogły nie pasować.

PNE-3024 wg katalogu powinny pasować. McPhersony każde powinny pasować dla komfortu psychicznego możesz sobie wsiąść starego mcphersona na wzór jak będziesz kupować nowe/używki. Od E32 też pasują.

Opublikowano
oo dzieki za info ze od e32 tez pasują... no a co do brania starego, nie bardzo bo na nim jeszcze jeżdże;) teraz jakos trzeba je znalezc... przez allegro mozna by, ale boje sie ze kupi jakis stary i zaraz mi spruchnieje.
Opublikowano
W Białymstoku nikt sie nie trudni rozbieraniem BMW na części? Jak na allegro nie będzie, to poszukaj w autobit "części BMW" czy czymś podobnym na pewno handlarz się ucieszy że mu sprzątniesz trochę złomu z podwórka.
Opublikowano
Dobrze ze mam kumpla, który sie w tym "grzebie" , jakis chlop ma dla mnie bez wkładów, kolumny za 400zł ( 2 sztuki ) . Podobno wszystko orginalne i w idealnym stanie z '91r.. Poszukam jeszcze, bo kumpel mowie ze drogo..
Opublikowano

Poduszki używane 50zł sztuka. Ale nie warto kupować używek zwłaszcza z allegro jak ich nie widzisz.

To że nie widać to nie znaczy że chłop nie ma, jest tych handlarzy na allegro. Telefon w rękę i dzwon po nich. Zaraz się wszystkiego dowiesz.

Chyba że masz nadzieje że w jakiś cudowny sposób znajdą się rano po przebudzeniu pod poduszką.