Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z bmw, samochód kupiłem 2 miesiące temu. 2004r, model 320d 2L. Wszystko było OK. Teraz coś zaczyna się kaszanić. Strasznie kopci na biało-niebiesko i traci olej w silniku z poziomu max do min po przejechaniu 500 km, przy tym bardzo śmierdzi przepalonym olejem. Byłem u mechanika i facet twierdzi ze turbina, nie chce mi sie w to wierzyć bo auto nic nie straciło na mocy. Na komputerze nic nie wyszło, żadnych błędów. Jeśli ktoś miał taki przypadek to proszę o pomoc. Według mnie albo filtr odmy albo uszczelniacze zaworów, ale ja nie jestem mechanikiem. W piątek jade do M-AUTO może oni coś pomogą. dzieki za info.
Opublikowano

a dymi tylko na zimnym czy zawsze?

skad ucieka olej? czy moze przepala?

Ja mialem tak, ze dymił rano zanim temperatura doszla do 90, pozniej juz bylo ok. Po tygodniu zaczal uciekac olej - uciekał bagnetem - ale tak delikatnie na bagnecie bylo wilgotno.

Wymienilem filtr odmy razem z obudowa - 174zl

wymylem karcherem okolice bagnetu. Teraz jest wszystko w porzadku :)

aha, doszedlem do tego razem z mechanikiem... wyciagnelismy ten filterek i jako ze nie bylo na miejscu nowego to go poprostu wyczyscilismy... mechanik jakimis preparatami ponawilzal i pozniej sprezonym powietrzem przedmuchal i juz nastepnego dnia nic nie dymiło.

Oczywiscie nastepnego dnia wymienilem kompletny filtr odmy jak napisalem wyzej.

Najpierw zaczal mnie mechanik straszyc padnietym turbo, pozniej uszczelka pod glowica i uszczelniaczami zaworow.... :)

Opublikowano
Skąd ucieka to nie mam pojęcia bo nic nie widać na silniku ale wydaje mi sie ze spala ten olej bo cholernie smierdzi. Dymi mocno rano na zimnym silniku pozniej jest OK ale smierdzi cały czas. Właśnie odstawiłem go do M-Auto i czekam na info tak ze napisze co sie stało.