Skocz do zawartości

przekroczone wartości CO i CO2 w spalinach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Analizator spalin pokazuje CO na poziomie 0,6-0,7 a gorna norma jest 0,5 a CO2 pokazuje 220-230 jednostek zamiast gornej granicy normy 100. Katalizatory wymienialem ponad 2 lata temu wiec juz nie mam gwarancji -byly to polskie zamienniki.

2 pytania:

a) czy mozliwe ze "skonczyly" sie katalizatory (niestety samochod uzytkuje przede wszystkim w miescie na krotkich dystansach)

b) a moze to sonda ulegla uszkodzeniu? W przypadku b) czy nowa sonda uniwersalna wystarczy?

Opublikowano

katalizator to się tak szybko nie powinien posypać

a czy oprócz przekroczenia norm emisji spalin są jakieś inne objawy???

zamulenie , większe spalanie bo jeśli tak to sonda może być

Opublikowano
Analizator spalin pokazuje CO na poziomie 0,6-0,7 a gorna norma jest 0,5 a CO2 pokazuje 220-230 jednostek zamiast gornej granicy normy 100. Katalizatory wymienialem ponad 2 lata temu wiec juz nie mam gwarancji -byly to polskie zamienniki.

2 pytania:

a) czy mozliwe ze "skonczyly" sie katalizatory (niestety samochod uzytkuje przede wszystkim w miescie na krotkich dystansach),

A jak jest z resztą wyników spalin???

Sam tlenek węgla oraz dwutlenek węgla nie jest podstawą do orzekania o "padniętym" katalizatorze.

Pzdr

Opublikowano

Analizator wyswietlal 4 parametry - pozostale dwa nie byly przekroczone. Rok temu kiedy robilem badanie przekroczone bylo minimalnie CO, teraz wyraznie oraz doszlo CO2.

Nie jestem przesadnie nastawiony ekologicznie ale skoro juz inwestowalem w nowe katalizatory to chociaz normy powinienem trzymac.

Poprawne dzialanie sondy zbada mi kazdy kto ma program serwisowy BMW, czy tak?

I co z tymi uniwersalnymi Boscha za 100 zlotych - nadaja sie?

Opublikowano
Analizator wyswietlal 4 parametry - pozostale dwa nie byly przekroczone. Rok temu kiedy robilem badanie przekroczone bylo minimalnie CO, teraz wyraznie oraz doszlo CO2.

Skoro tylko wartości CO i CO2 masz zawyżone - to ja stawiam na nieszczelności w układzie lub sonda Lambda. Padnięty katalizator daje zupełnie inne wartości na analizie spalin ( zawyzone tlenki azotu, tlenek węgla, niespalone cząstki paliwa - wszystko to co powinno ulec spaleniu się/utlenieniu a tegoż nie zrobiło ).

pzdr,