Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja beta: E36 318 TDS TOURING

Sprawa wyglada tak, ze jakis tydzien temu zaczela mi mrugac kontrolka oleju. Po zapaleniu silnika kontrolka gasnie. Kiedy silnik sie rozgrzeje to kontrolka zaczyna mrugac (czasami zapala sie i swieci dluzej). Generalnie odnosze wrazenie ze kontrolka czesciej zapala sie na nierownosciach na jezdni. Jezeli zdarzy sie odcinek w miare rowny, po 1,2km kontrolka gasnie i nie swieci do najblizszej dziury/dziur.

Stan oleju ok. Silnik pracuje normalnie. Przebieg jakies 250.000. Dodam jeszcze, ze podczas poprzedniej wymiany zalalem polsyntetyk. Zblizal mi sie okres wymiany oleju wiec pomyslalem (przejechalem na nim jakies 12.000km), ze moze olej juz sie przepracowal i wymienilem na minarlny (podobno jednak bezpieczniej lac mineral do silnikow z takim przebiegiem), ale objaw nie ustal.

Co moze byc problemem?

We wtorek jade do mechanika, ale chcialbym mniej wiecej wiedziec czego sie spodziewac...

Opublikowano
sprawdź czy kabel od czujnika poziomu oleju jakoś nie zwisa, kiedyś miałem taki problem ze ten kabel jakoś sie obwiesił a jadąc po polnej drodze (jakieś roślinki na środku) zaczął przerywać aż w końcu sie urwał. Ewentualnie pozostaje Ci czujnik ciśnienia oleju ten przy filtrze oleju, może nie kontaktować wtyczka.