Skocz do zawartości

Podczas wciskania sprzegla dziwny odglos :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podczas wciskania sprzegla slychac dziwny odglos takie jakby tarcie. Przy dodawaniu gazu (na wcisnietym sprzegle) slychac roznice tak jakby bardziej. Co to moze byc? Sprzeglo sie konczy? :(
740i E38 manual
Opublikowano
Wedlug mnie to łożysko ale chętnie posłuchałbym jeszcze tego co koledzy mają do powiedzenia.

na 95%

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Taki efekt to łożysko oporowe na 99.9% - właśnie tak dokładnie się zachowuje podczas wciśnięcia pedału jak się zaciera.

Koszt łozyska to około 100 PLN moze 110 PLN.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
tez mi sie wydaje ze to lozysko oporowe. przerabialem ten temat w E30 :)
było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano
Jeżeli tylko szumi to się do tego można przyzwyczaić :lol: . Cena łożyska nie jest duża, ale wymiana już tak, więc lepiej poczekać na sprzęgło albo wymienić odrazu cały komplet (tarcza, docisk łożysko).
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Bylem u speca i to bedzie to co mowicie. Roboty przy tym cholernie duzo wiec odrazu wymienie cale sprzeglo zeby tam nie grzebac drugi raz.
740i E38 manual
Opublikowano
witam, u mnie slychac dziwne obracanie sie tak jakby lekko zatartego łozyska ale gdy pedał sprzegła nie jest wcisniety jak wcisne to odgłos znika, e30 m40, to chyba nie bedzie łozysko wyciskowe?
Opublikowano
witam, u mnie slychac dziwne obracanie sie tak jakby lekko zatartego łozyska ale gdy pedał sprzegła nie jest wcisniety jak wcisne to odgłos znika, e30 m40, to chyba nie bedzie łozysko wyciskowe?

Ja ma tak samo i to nie jest łozysko oporowe lecz łozysko z tego co wiem wałka atakujacego (jezeli dobrze pamietam :) )skrzyni biegów, jest to częsty objaw w BMW i nie tylko ty go masz.

Niech zgadne, słychac to ale po nagrzaniu silinka nie od razu, prawda?

Mnie też to drażni ale wszyscy mówią ze to standard w BMW.

Ja jeszcze zobacze czy będe z tym coś działał czy nie ,napewno dam znać co i jak.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

ja nie mam czegos takiego

wielu opisuje tu jakies dziwne dzwieki albo ze skrzyni albo ze sprzegla

mimo ze moje sprzeglo jest zuzyte i sie slizga jak mu depne

to nie ma zadnych dziwnych dzwiekow gdy je wcisne

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
dzięki katar14 za odp. jak bys cos z tym zrobil daj znac jakie koszty i ile roboty, aha a jak nic sie nic nie zrobi moze sie to tak rozsypac ze auto stanie??
Opublikowano
a jak nic sie nic nie zrobi moze sie to tak rozsypac ze auto stanie??

Przejechałem tak 325 (było mocno słychać ale nie wyło) 25kkm. Wymieniłem dopiero przy sprzęgle :lol: ale nigdy nic nie wiadomo...