Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie. Mam mały problem. Wyciągałem z autka skrzynię ( E36, 1.8is, 1994 rok, cupe) w celu wymiany uszczelniacza wału korbowego i wału napędowego. Zaówarzyłem że ktoś już wcześniej tam grzebał bo na docisku było napisane BMW 324D. Czyli ktoś wymienił napewno docisk, ale nie wiem czy także koło zamachowe. Całość wygląda całkiem inaczej niż u kolegi który ma takie samo autko tylko z innego roku. Mianowicie mam tarczę sprzęgła bez tych sprężynek i jest na niej symbol BMW 1223 090. Na docisku jest symbol BMW 1226106. Koło zamachowe wygląda tak jakby to ono składało się z dwuch części i właśnie w nim były te sprężynki co powinny być w tarczy. Może wie ktoś jak rozszyfrować te numery tarczy i docisku??? Chcę wyminić tarczę i docisk bo są już nie ciekawe lecz teraz nie wiem co kupić i czego szukać. Nie wiem czy to prawda że ma wpływ to czy auto ma klime czy nie. Moje właśnie posiada klime. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Czy kupować cały komplet (tarcza docisk, koło zamachowe). I jakie to powinno być????

Opublikowano
hm. Jeżeli to koło składające sie z 2 części nazywa sie dwumasowe to znaczy ze takie mam. A czy one były tylko przy wersji z klima? Czy mogę założyć zwykły komples sprzęgła (koło, tarcza i docisk) od IS-a skoro mam klimę??? Na ile śrub mocowane jest koło do wału?? Czym właściwie różnią się koło dwumasowe i zwykłe? Które lepsze??
Opublikowano
wersje z klima maja koła zamachowe dwumasowe ma ono za zadanie tłumienie drgań może komus padła dwumasa i założył od dizla bo takie miał czy kupił
Opublikowano
Dokładnie mam to co w linku powyżej. Co teraz mam zrobić?? tarcza jest już nie ciekawa i docisk także. Koło takie sobie. Mam komplet oryginała od IS ale nie dwumasowe. Można założyć?? jakie będą objawy?? co się zmieni??
Opublikowano
Wie ktoś jakie powinny być śruby do mocowania koła jednomasowego?? Bo jak będe chciał zmienić koło z dwumasowego na jednomasowe to owe śruby od dwumasówki będą za długie. Jeśli ma ktoś możliwość zmierzenia takich śrób, albo coś na ten temat wie to niech pisze. Musze zebrać wszystkie potrzebne części żeby samochód nie stał na warsztacie ze 3 dni. Tylko szybka przekładka i jazda!!