Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wczoraj po okresowym badaniu technicznym dowiedziałem sie ze mam wyciek z łaczenia skrzyni biegow z silnikiem.Jest to czarny olej prawdopodobnie z silnika.Dziś po ostrzejszej jeździe sprzegło jakby się slizgało,wysoko brało,samochód się zamulił.Po chwili wszystko wrociło do normy ale według mnie sprzegło i tak bierze dopiero przy samej gorze.Ten wyciek może mieć wpływ na działanie sprzegła?poszedł jakiś zimering czy coś innego?spotkał sie ktoś czymś takim?
Opublikowano
Ja chyba zlece to jkaiemuś mechaniorowi.A ten wyciek ma wplyw na jazde albo osiagi?szarpanie itd...Chyba wymienie cale sprzegło od razu
Opublikowano
A ten wyciek ma wplyw na jazde albo osiagi?szarpanie itd...Chyba wymienie cale sprzegło od razu

Ma wpływ na osiągi samochodu - mokra tarcza sprzęgłowa nie jest w stanie przenieść momentu obrotowego z silnika na skrzynie biegów i stąd to slizganie się. Czasami to ustępuje samoistnie ( w wyniku scierania się tarczy sprzęgłowej ) ale efekt jest raczej krótkotrwały - gdyż tarcza i tak jest już nasączona olejem.

Musisz wyjąć albo silnik, albo skrzynkę i wymienić zimmeringi oraz tarcze sprzęgłową ( ewentualnie kompletne sprzęgło ) i wtedy dopiero powinno się poprawić.

pzdr,

Opublikowano
Dzięki panowie za rady.W przypływie gotowki kupie kompletne sprzęgło i oddam to mechanikowi do naprawy.Ile może mi krzyknąć za to?I mam takie pytanko bo szarpie mi po puszczeniu pedału gazu,najbardziej poniżej 2,5 tyś obrotów.Trochę tu czytalem o szarpaniu i jedni zwalają wine własnie na sprzegło inni mowią ze po wymianie dalej jest tak samo.U mnie to dzieje się najbardziej po jeżdzie w upał po mieście.Dodam ze coś tam czasem stuka z okolic skrzyni czy sprzegła...Na co zwrócić uwage gdy bedzie zdjęta skrzynia?