Skocz do zawartości

Prosba o pomoc przy kupnie e46 !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Znajomy napalil sie na e46 318ci . Mam takie pytanie po odkreceniu korka oleju przy wlaczonym silniku czy powinien on pluć olejem?

Wczoraj ogladalismy 3sztuki tych samochodow jednak z kazdym bylo cos nie tak, w dwóch po odpaleniu slychac bylo po chwili jakby jakies spreżone powietrze gdziesz buczało , a w ostatniej byla wywalona kontrolka check engine tyle ze nie wzielem ze soba kabla ODBII i nie moglem uruchomic diagnostyki. Czy ktos moze moglby mi dac jakies dodatkowe wskazówki na co zwrócic uwage jako ze nie posiadalem nigdy tego modelu?? Z góry wielkie dzieki

Opublikowano
Witam

. Mam takie pytanie po odkreceniu korka oleju przy wlaczonym silniku czy powinien on pluć olejem?

to taki zart w niedziele rano?

Opublikowano
U mnie po odkreceniu korka silnik zaczyna nierowno pracowac ,gubi obroty ale olej w nim nie wyskakuje na zewnatrz, w tych samochodach wyskakuje az na pokrywe dlatego pytam. A skoro cie to bawi to nawet lepiej
Opublikowano
spoko nie unos sie,nic zlego nie mialem na mysli.a tak na powaznie co mozna sprawdzic odkrecajac kurek przy pracujacym silniku?
Opublikowano
Slyszalem ze wlasnie szczelnosc silnika. Jak kupowalem swoje auto to trafilem na egzemplarz ktory po odkreceniu nie dawal zadnych rezultatow poprostu pracowal tak samo, no i niestety przy jezdzie probnej (a byl to silnik 2.8 M52) nie pracowal z taka moca jak powinien. Pozdrawiam
Opublikowano

z tym jest różnie ale jak ja kupowałem moje to mechanik co byłze mną właśnie go odkręcił i widać było rozrząd , nic nie waliło no ale to diesel.

Kuzyn mój ma do sprzedania czarną trójkę z 2002roku 330Ci jak by ktoś chciał to na priv , tylko ona jest z gazem bo tak już była ale wygląd :cool2:

Opublikowano
sp.a tak na powaznie co mozna sprawdzic odkrecajac kurek przy pracujacym silniku?

hmmmm - np. czy jest założona pokrywa na rozrząd :P:P:P - bo nic więcej

Po raz 10000 - BMW to nie polonez i darujcie sobie wkońcu to odkręcanie korków od wlewu oleju na uruchomionym silniku - tam jest podciśnienie i zawsze będzie autem telepało.

Pzdr,

Opublikowano
a owszem można sprawdzić np. czy nie paruje za bardzo jak się korek odkręci, no i czy nie chlapie olejem. Jednak w przypadku silnika M47N (nie wiem czy w innych też pewnie tak), chlapać olejem może, a nawet będzie bo rozrząd jest w te sposób rozwiązany że blisko korka jest zębatka, która po prostu chlapie olejem. Oczywiście że BMW to nie polonez, ale nie ma samochodów bezawaryjnych.
Opublikowano
Może mnie ktoś uświadomi jaka jest np. bezpieczna prędkość max na dłuższym odcinku dla 320d ? po lifcie , kilka razy jechałem na tempomacie po autostradzie 200km/h i nic się nie działo ale to przez 50 kilometrów a jak bym tak trzymał przez 500 km ?? może coś paść ? gdzieś czytałem na forum że może paść turbina