Skocz do zawartości

Czy moge nalac taki olej do automata bmw e34 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lepiej nie kombinuj być może to dobry olej ale ja go nei znam, poza tym naklejki wyglądają na stare więc olej może byc przeterminowany. Spytaj sie o datę ważności jaka widnieje na opakowaniu

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

gosciu odpowiedzial mi cos takiego, na moje pytanie o date waznosci:

o ile wiem to oleje nie maja daty waznosci,na butelkach moich oleji nie ma daty waznosci.Oleje byly dobrze przechowywane w kartonowym pudle i wszystkie butelki sa orginalnie zamkniete i nigdy nie otwierane.Nie byly tez narazone na warunki atmosferyczne tzn. nie lezaly gdzies w garazy gdzie w lecie jest +30 a w zimie -10.

Opublikowano

Widze,ze jestes uparciuch!Powiem Ci tak wTwojej Beemce do skrzyni leje sie prawdopodobnie mineralny dextron II lub III lub zgodny z nimi w klasie.Jezeli chcesz to kup ten ameryukanski olej i wlej moze bedzie dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano
nie taki uparciuch jak go maluja, ale lubie miec pewnosc co do kazdej sprawy ;), a to tak tez edukacyjnie pytam, ale chyba bede wymienial, a z tego co wiem to olej byl wymieniany jakies 60tys km temu, wiec chyba juz by byl czas wymienic , tym bardziej ze cos nie tak mi te biegi chodza
Opublikowano
Włąśnie skoczyłem do piwnicy spojżeć na bańkę litrową oleju Texaco do tylnego mostu i jak byk pisze że data ważności to 5 lat. Poprostu z oleju saczynają odparowywać lotne frakcje i inne dodatki uszlachetniające gdyż 60% w oleju to olej, a aż 40% to dodatki, filmy,zagęstniki, stabilizatory itp.Nie wiem jak z automatami ale jak dowiadywałem się o olej do swojego manuala (a ma naklejkę ATF only) to zadzwoniłem na Narbutta tam są takei dwie obcykane panie i powiedziały mi że dobrej klasy ATF mineralny jest zalecany przez producenta, jak jest z Twoim automatem niestety nie wiem, nie chce wprowadzać Cię w błąd.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Nalepka jest najczęściej od dołu skrzyni biegów, na "misce" olejowej skrzyni ale w starszych skrzyniach były też tabliczki - kolor jest najprostrzym wyróżnikiem, ale jest też tam dokładnie napisane jaki oej stosować.

W 524td z'91 automat powinien być stosowany olej klasy Dextron II lub III - polecam III.

Ten amerykański olej, jest niewiele tańszy od dobrych olejów "normalnym" sklepie ... Więc polecam kupić "normalnie" w sklepie, albo jak koniecznie ;) z Allegro, to czasami tam się pojawiają oleje ELF-a w dobrej cenie (inne oleje bardzo rzadko bywają).

Każdy olej ma termin ważności - może nie być podany termin ważności "wprost" , ale data produkcji napewno. Zależy jaki to jest olej, ale silnikowe przyjmuje się, ze nie powinny mieć więcej niż rok, przekłądniowe nie pamiętam, ale typu Dextron chyba coś ok. 3-4 lat

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
ok to kupie tego elfmatic 3g, tam na odwrocie widzialem napis dextron III to pewnie zgodny z nim jest, tylko teraz musze jeszcze gdziesz uszczelke poszukac