Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to moj pierwszy post i zanim popełniłem ten wpis duzo szukalem na tym forum ale nie odznalazlem wyczerpujacej odpowiedzi

Otóż w E39 525tds jest:

- zwykłe radio Reverse RDS

- sterowanie w kierownicy

- (podobno) dual BC

- zestaw ... 8 głośników

- zmieniarka CD w bagazniku

Chciałbym posiadać

1. fabryczne navi

2. dobre audio :)

Odnośnie 1.

Co jest dokładnie potrzebne to wymiany oraz czy ktoś z Was może polecić dobry zakład w okolicach W-wy

Wiem, że potrzeba

- monitor i odtwarzacz kaset (ten 3:4)

- antene GPS

- wzmacniacz GPS

- tuner TV

- antene TV (?)

- wiazke od monitora do czytnika DVD

- czytnik DVD (Mk2 np)

/ jaki czytnik jest wymagany aby moc korzystac z polskiego jezyka, czy na MK2 tez da sie?/

- tuner radiowy (zakladam ze ten ktory jest bedzie ok)

- ... coś jeszcze ?

Ad. 2 Czy do tego wyswietlacza 3:4 mozna podpiac procesor DSP aby potem dodac subwoofer itp. (oczywiscie te oryginalne komponenty)

Szczególnie miło byłoby przeczytać coś od zawodowca :) Sebast

P.S. Nie wchodza w rachube inne niz oryginalne (widoczne komponenty) wiec dziekuje za sugestie nt. MIO itp, natomiast jesli ktos podmienił oryginalne głośniki na inne nie wycinajac nic i przerabiając mocowań to także chetnie przeczytam każda radę

P.S. 2 Tak wiem ekenomicznie nie jest to najmądrzejszy pomysł ale gdy będę wiedział co jest wymagane będę mógł sprawdzić ile to kosztuje i przemyśleć sprawę jeszcze raz :)

Opublikowano

Coś sam sobie zaprzeczasz ... ;) :

- Radio Reverse nie obsługuje zmieniarki

- nie ma zestawu na 8 głosników, masz albo 6 lub 10

Kilka uwag :

- możesz zamontować monitor 4:3 lub 16:9 - nie ma znaczenia rocznik samochodu

- czytnik DVD to tylko MK4, pozostałe to CD

- nie polecam MK2 - sam czytnik tańszy, ale wymaga bardziej rozbudowanej wiązki, wzmacniacza GPS, nie ma menu PL, jest dość powolny ... - sumarycznie wychodzi minimalnie taniej niż MK3

- tuner radia musisz mieć do nawigacji - obecne "zwykłe" radio nie współpracuje z monitorem navi

Mniej więcej dobrze napisałeś co jest w "zestawie" z tym, że jak wspomniałem przy mk3 i 4 nie potrzebujesz wzmacniacza GPS oraz nie musisz mieć zestawu z TV - wychodzi sporo taniej. TV można sobie potem dołożyć w dość prosty sposób.

Orientacyjnie koszt najtańszego kompletnego zestawu navi 16:9 do Twojego samochodu u mnie (zestaw u mnie zawiera wszyściutko potrzebne do montażu, razem z wiązką, mocowaniami, instr. montażu - wszyściutko, nawet śrubki - elementy dobierane odpowiednio do modelu, rocznika i wyposażenia ...), to ok. 3800zł., z lepszym radiem - 4000-4200zł., z monitorem 4:3 taniej o ok. 700zł., opcja TV 16:9 +2200zł, a przy monitorze 4:3 +1500zł. To tak orientacyjnie ;)

DSP - ja proponuje sobie podarować temat :

- koszt ok. 2000-3000zł, chyba, że ma się farta i/lub dobrze się zna i naszuka, to może się uda taniej

- bardzo ciężko dostać kompletny zestaw, szczególnie głośników

- musi być odpowiednia wiązka, wzmacniacz pasować do rocznika oraz głośniki do nadwozia (kombi/sedan)

Lepiej i taniej jest sobie wymienić oryginalne głośniki na jakieś dobrej klasy lub/i dać do przerobienia nagłośnienie w jakiejś firmie caraudio.

Mam znajomego "caraudiowca" koło W-wy, który może zamontować taką navi - w sprzęcik zaopatruje się u mnie, więc ceny znasz ;) Montaż to ok. 500-800zł. w zależności od szczegółów ...

PS Było już co nieco o tym na forum, co jest w zestawie i o cenach ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

hmmm to moze nie jest to revese ... jest to jakis zwykly kaseciak ale nie ten z 'szerokim' wyswietlaczem

co do glosninkow to sadzilem ze z tylu w drzwiach sa po 2 glosniki ale mowisz ze nie.

czyli ceny z mk4 jak rozumiem ?

a czy jest mozliwosc podpiecia do tego jakiego zestawu glosnomowiacego po Bluetooth ?

Czy poza formatem i wygladem (oraz odtwarzaczem kaset) jest jakas znaczaco roznica pomiedzy 16:9 a 3:4 w komplecie z MK4 ?

Czy komunikacja z wyswietlaczem oraz komputerem pokladowym jest ... standardem czy tez wymaga jakis szczegolnych aby polaczyc to ?

Opublikowano

Jak masz wąski wyswietlacz i zmieniarkę, to masz Business.

Zapewne masz tylko maskownice.

Ceny z MK3. MK4 + ok. 600zł.

Mozna podpiąć BT, ale potrzebny wtedy zestaw z nowym typem radia droższym o ok. 400-500zł. Zestaw BT, to koszt ok. 1000zł.

Nie ma w zasadzie różnic poza wielkością - to jest tylko monitor jak w komputerze PC, 16:9 jest większy i chyba ładniejszy, oba posiadaja kaseciaki (w E39 były tylko monitory z kasetą).

Nie wiem w jakim sensie standard komunikacji ? - jest standard BMW :) - wymaga odpowiedniej wiązki.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

poprzez radio jak rozumiem masz na mysli tak naprawdę moduł radia

reasumujac same czesci bez robocizmy (mk4, radio gotowe na BT ale bez telefonu, bez dsp, glosnikow oraz 16:9) kupione od razu w komplecie bedzie lacznie ze znizka kosztowac ... ? :)

Jak rozumiem dolozenie tv oraz telefonu bt nie jest wielkim problemem

Aham i czy to obejmuje jakas plytke z navigacja oraz jaki to bedzie mialo jezyk .pl czy .en/.de

A co do komunikacji to obawialem sie kolejnych elementow/modulow aby polaczyc to z boardcomputer

I ostatnia kwestia ile czasu moze zajac polecanemu przez Ciebie czlowiekowi zalozenie tego tak aby nie bylo do czego przyczepic sie ? :)

Opublikowano

Radio w nawigacji ->tuner radiowy lub jak kto woli moduł radia, różnie to się mówi ...

Ceny są sumaryczne w zestawie - 4400zł., z lepszym radiem - 4800zł., jeżeli miała by być możliwość instalacji w przyszłości BT, to musi być jeszcze inne radio - cena wtedy kompletu - 5200zł.

Dołożenie BT i TV, nie ma problemu.

W cenie kompletu jest instr. montażu i mapa, w przyp. czytnika MK4 menu PL

Czas montażu - nie wiem, to kwestia montera - 1-3dni

Odezwij się do mnie np na GG:202211, to wyjaśnie szczegóły, jeżeli interesuje.

Stronka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam panow tak sobie poczytalem o czym piszecie i widze ze sie panowie troche znaja na radyjkach w e39!!mam radio z tv i navi ale nie wiem czy mozna podlaczyc do tego dvd bo mam program AV!!!szukalem w aucie czy sa gdzies kable wyprowadzone ale nie ma tylko w schowku po lewej stronie jest jakies jakies plastikowe cos z 2 dziurkami malymi tak jak by cos tam mozna bylo podłaczyc ale nie wiem czy napewno!!!poratujecie mnie chlopaki???jesli cos wiecie to napiscie na moj email:[email protected] pozdrawiam
Opublikowano
W schowku może być co najwyżej wejście AUX (i to tylko jak sobie ktoś dokładał i w rocznikach po 2002), a wejścia AV w E39 nie było - trzeba sobie samemu wyprowadzić z kostki tunera TV - na forum było o tym wielokrotnie.

Stronka