Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. panowie kupilem auto w ktorym byla zmieniana skrzynia biegow z automatu na manual. Teraz znow musze zmienic ta skrzynie bo jedynka wyskakuje i dowiedzialem sie ze potrzebne sa jakies oznaczenia ze starej zeby sprawdzic czy nowa bedzie dobra. Chodzi o bm 3.0. jak to sprawdzic zeby pasowalo. Musze wyjac obecna i z nia porownac?
Opublikowano
wystarczy typ silnika - np m30b30 - czy to getrag czy zf to juz nie ma znaczenia

Ma znaczenie, miałem skrzynie ZF w E34 535i, i kupiłem getraga, to skrzynia getrag ma inne mocowanie do wału i na dodatek jakby wał trzeba było zmienić to wał od Getraga ma znów inne mocowanie do mostu :mad2:

Więc jak masz Skrzynie Zf to Zf jak Getrag to Getrag.

Opublikowano

kiedys zmienialem skrzynie w 735 i nie bylo takich komplikacji - nie pamietam czy z getraga na zf czy na odwrot - wszystko jakos spasowalo - walu napewno nie zmienialem .

ale jezeli tak mowisz to moga byc faktycznie komplikacje .

Opublikowano

No może zależy to od lat produkcji skrzyń??

Może potem zmieniono już te mocowania i wszystkie miały te same, nie mam pojęcia. :|

Opublikowano
Ja także kilka razy zmieniałem skrzynię w e32 z różnych roczników i zawsze wszystko pasowało,to albo miałem szczęście,albo istnieje jeden typ skrzyń do e32,e34 m30.
Nur bmw e32
Opublikowano
Wlasnie dowiedzialem sie od faceta ktory naprawia tylko bmw ze nie ma zadnej roznicy, powiedzial ze trzeba dopasowac modelu do silnika i nic wiecej. Dodam jeszcze ze wczesniej byl automat wiec nie mam pojecia z ktora skrzynia porownywac.