Skocz do zawartości

skrzynia biegow manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. panowie kupilem auto w ktorym byla zmieniana skrzynia biegow z automatu na manual. Teraz znow musze zmienic ta skrzynie bo jedynka wyskakuje i dowiedzialem sie ze potrzebne sa jakies oznaczenia ze starej zeby sprawdzic czy nowa bedzie dobra. Chodzi o bm 3.0. jak to sprawdzic zeby pasowalo. Musze wyjac obecna i z nia porownac?
Opublikowano

wystarczy typ silnika - np m30b30 - czy to getrag czy zf to juz nie ma znaczenia.

jednaj jak jedynka wyskakuje to nie musi oznaczac uszkodzenia skrzyni - moga byc np uszkodzone poduszki pod silnikiem /skrzynia .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wystarczy typ silnika - np m30b30 - czy to getrag czy zf to juz nie ma znaczenia

Ma znaczenie, miałem skrzynie ZF w E34 535i, i kupiłem getraga, to skrzynia getrag ma inne mocowanie do wału i na dodatek jakby wał trzeba było zmienić to wał od Getraga ma znów inne mocowanie do mostu :mad2:

Więc jak masz Skrzynie Zf to Zf jak Getrag to Getrag.

Opublikowano

kiedys zmienialem skrzynie w 735 i nie bylo takich komplikacji - nie pamietam czy z getraga na zf czy na odwrot - wszystko jakos spasowalo - walu napewno nie zmienialem .

ale jezeli tak mowisz to moga byc faktycznie komplikacje .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No może zależy to od lat produkcji skrzyń??

Może potem zmieniono już te mocowania i wszystkie miały te same, nie mam pojęcia. :|

Opublikowano
Ja także kilka razy zmieniałem skrzynię w e32 z różnych roczników i zawsze wszystko pasowało,to albo miałem szczęście,albo istnieje jeden typ skrzyń do e32,e34 m30.
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie dowiedzialem sie od faceta ktory naprawia tylko bmw ze nie ma zadnej roznicy, powiedzial ze trzeba dopasowac modelu do silnika i nic wiecej. Dodam jeszcze ze wczesniej byl automat wiec nie mam pojecia z ktora skrzynia porownywac.