Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien Dobry

jestem nowa na forum wiec na wstepie witam forumowiczow

Kupilam 318 e 36 w automacie z przebiegiem 211 tys dzis zalam olej bo sprzedajacy niemiec tak poradzil(samochod stal bez uzytku ponad rok ) zeby kompletnie go wymienic no i polski mechanik wlal w niego olej mobil 1 super m 15 w 40 jak zdazylam przeczytac to jest to mineral a tu na forum wiele osob pisze ze lepszy jest syntetyk nie wiem czy dobrze zrobilam i dla tego prosze o rade samochod wczesniej troche klekotal po zalaniu tego oleju jakby mniej ale mam watpliwosci czy to dobry olej no i nie wiem jaki byl wczesniej wlewany (najprawdopodobniej ) castrol ale jaki to nie mam pojecia Bardzo prosze o jakies sugestie dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
w takim wypadku najlepiej zalac silnik jakims dobrym pol-syntetykiem (nie podaje zadnych nazw poniewaz nie orientuje sie teraz w markach oleju dostepnych w Polsce)

Były:

Ford Fiesta XR2i

Opel Calibra 2.0 16v ECOTEC

BMW E36 316I Coupe '98

BMW E46 330D Sedan '00

BMW E36 318 IS '95

vauxhal omega 2.5 v6

BMW E39 540iA '98

vw passat 1.9tdi

e46 328i '00

E46 325Ci kabrio '04

E60 520i '04

E46 330D touring Indyvidual '02

Jest:

BMW E65 730D '06

Opublikowano

Moja rada jest taka .

1- wymien jak najszybciej olej na polsyntetik odrazu nawet niewlaczaj silnika

2-wymien MECHANIKA bo jak taki gosc moze wlac mineral do BMW :duh: 200tkm przebiegu :duh: :nienie: :twisted2: ale to musi byc majster moze dasz namiary bo musze wymienic pare zeczy

Opublikowano
Moja rada jest taka .

2-wymien MECHANIKA bo jak taki gosc moze wlac mineral do BMW :duh: 200tkm przebiegu :duh: :nienie: :twisted2: ale to musi byc majster moze dasz namiary bo musze wymienic pare zeczy

dlaczego znowu musi byc kiepski nie wiadomo czy ma silnik dobry, moze ma zajechany motor odkrecone ze 100 tys skad to mozna wiedziec a wlanie minerala przez mechanika nie jest znowu nie wiadomo jaka zbrodnia zalal to co bylo najbezpieczniejsze co nie wiadomo co tam siedzialo wczesniej, napewno pytal co chcesz zalac ja osobiscie mam polsyntetyk tez mobil 1 i nie narzekam a swoja droga nie rozumiem okreslenia wlac mineral do bmw a co to jest bmw auto jak kazde inne

brak
Opublikowano

Do BMW E36 318i producent także dopuszcza stosowanie 15W40.

Ja zalewam mineralnym od 5 lat - i wszystko jest OK :cool2: Także jak koleżanka chce to może zmienić ale klasa oleju jest jak najbardziej odpowiednia.

Przeczytaj sobie kolego INSTRUKCJE OBSŁUGI BMW E36 w dziale OLEJE i tam znajdziesz dopuszczone przez producenta klasy oleju a wśród nich właśnie owe 15W40 - także nie wprowadzaj w błąd innych użytkowników.

Pzdr,