Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z oświetleniem kabiny - nie gaśnie, czasem zgaśnie ale potem potrafi się zapalić w trakcie jazdy, a lampka w bagażniku gaśnie po 15 minutach.

W bagażniku wyjąłem żarówkę i po problemie ale wewnątrz kabiny ciemności egipskie - to se ne da...

Opublikowano
jeżeli raz gaśnie, raz świeci, to przyczyną może (może !) być swego rodzaju włącznik (stykowy) w nadwoziu, który po otwarciu drzwi załącza oświetlenie, trzeba go sprawdzić, ewentualnie przeczyścić. co nie wyklucza innej przyczyny.

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano
jeżeli raz gaśnie, raz świeci, to przyczyną może (może !) być swego rodzaju włącznik (stykowy) w nadwoziu, który po otwarciu drzwi załącza oświetlenie, trzeba go sprawdzić.........

Dokładnie tak. U mnie w bagazniku kiedyś świeciła się lampka mimo zamknięcia samochodu oraz bagaznika. Jak się potem okazało winą był żle stykający wyłącznik w KOMORZE SILNIKA. Jego styki zwierały się mimo zamknięcia maski ( odkształciło się wygłuszenie maski w tymże miejscu co powodowało że wyłącznik nie wyłanczał się całkowicie tylko tak jak mu sie podobało ). Przykleiłem pod wygłuszenie maski gruby klocek twardej gumy i jest :cool2:

Proponuje sprawdzić pokolei wszystkie wyłaczniki i tam szukać niesprawności.

Pzdr,

Opublikowano

Witam

Mam bardzo podobny problem, mianowicie zdarza sie ostatnio, ze lampka oswietlania wnetrza momentami zapala sie podczas jazdy, nagle na chwile gasnie, znow sie zapala ..i tak w kolko, zauwazylem, ze najczesciej dzieje sie to podczas hamowania. Podobie z lampka w bagazniku - praktycznie w ogole sie nie swieci, czasem tylko od przypadku do przypadku. Myslalem, ze to jakies zwarcie, ale moze faktycznie to kwestia tego czujnika stykowego, czy ktos z szanownych forumowiczów moze mi podpowiedziec gdzie go znajde w moim 318tds ? :) czy jest to jeden czujnik czy za oswietlenie bagaznika i wnętrza odpowiadaja osobne ?

Opublikowano
podobne problemy z oświetleniem miałem w passacie b5 z tym że tam jeszcze doszedł problem z szybami , winne temu były przegnite kable od modułu komfortu :?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za pomoc,

problem rozwiązany, światełka ślicznie stopniowo gasną :D i równie pięknie się zapalają.

Oświetlenie bagażnika też już jest ok.

PRZYCZYNA: Lekko zużyty i nie do końca rozłączający się czujnik zamknięcia bagażnika.

NAPRAWA: rozebrałem czujnik, dogiąłem jedną blaszkę i jest ok.

Pozdro