Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przeszukałem forum i instrukcję nawet i nie znalazłem ile oleju wchodzi do 330D 2002r.?

Poprzedni właściciel lał castrola - wiec też tak chyba zrobie i mam drugie pytanie który wybrać:

1. CASTROL EDGE 5 w/40

czy

2. CASTROL MAGNATEC 5 w/40

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Plodz1

Dylematy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to coś słabo przeglądałeś instrukcję ;) str 154

6,75 litra wchodzi do M57N

co do oleju każdy spełniający normę LL-01 str 119 instrukcji :twisted2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

No tak. Dzięki za podpowiedź.

A jeśli chodzi o sam olej?

Może jeszcze jako trzecie taki: CASTROL EDGE Turbo Diesel 0W-30

?

Dylematy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak. Dzięki za podpowiedź.

A jeśli chodzi o sam olej?

Może jeszcze jako trzecie taki: CASTROL EDGE Turbo Diesel 0W-30

?

Obecnie jeżdżę na Edge Sport 0W-40. Wcześniej na Mobil1 chyba też 0W-40. Ja zwracam uwagę na klasyfikację API.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Okej. Kupię Castrol SLX Professional Longtec 0W-30 - 1L

ma BMW Longlife-01 i pozotałe normy też w porządku wieć chybe będzie ok.

Mam tylko jedno może, głupie pytanie, czy ten sam olej pasuje do benzynowych i do turbodiesli? Bo tak wychodzi z opisu?

Dzięki

Plodz1

Dylematy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obecnie większość olejów jest i do diesli i do benzyn....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Ten Castrol Edge Sport 0-40 ma normę Longife-04 a w instrukcji od mojego jest napisane, żeby lać Longlife-01.

Plodz

Dylematy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to poszukaj oleju LL-01 ;) Ja tam się nie przejmuję tym, najważniejsze dla mnie jest norma API i ACEA

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Na tej stronie podają olej: LazerWay C 5W-40 ??

Plodz1

Może źle podałem link.

Zacznij tu:

http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=3176&contentId=7028042

potem narzędzia->Dobierz olej do swojego samochodu->samochody osobowe->BMW->330d/xd,-Touring (M57,E46) DT 2001-04

wg mnie wychodzi "Zalecany Edge Sport 0W-40 (q,s) 6.7l"

Inne też są dobre, ale wg CASTROL z jego oferty to ten jest najlepszy.

Myślę, że nie leży to w ich interesie aby zalecać gorszy olej.

Opublikowano

Co człowiek to inna opinia. Jedni chwalą SLX drudzy nie. Inni mówią ze Mobil i Castrol w Polsce to chłam. I jak to być mądrym. A ja bym chciał poprostu nalepszy olej zalać. :doh:

Kolejne pytanie - kto by wybrał Polskiego Catrola Edge Sport 0w-40 czy holenderskiego Valvoline Synpower 0w40?

Plodz1

Dylematy
Opublikowano

1. W fabryce leją - jeśli się nie mylę - CASTROL.

Pytanie: czy lali by olej który nie jest wystarczająco dobry dla silników które sami skonstruowali. Chyba nie - myślę, że zależy im na opinii producenta trwałych i niezawodnych silników.

2. Czy CASTROL ma wyłączność na BMW: chyba nie - do skrzyń czy tylnych mostów BMW leje oleje różnych marek (CASTROL, TEXACO, ESSO, SHELL itd.) najlepszy dla danego podzespołu.

3. Większość fachowców nie zaleca zmiany marki oleju - ewentualnie raz jeśli dany producent nie produkuję oleju o oczekiwanych parametrach np. przy dużym przebiegu chcemy zmienić na gęstszy: z 0W-30 na 0W-40 potem 0W-50 itd. (oczywiście jeśli oleje o tych parametrach są dopuszczone w instrukcji obsługi samochodu).

Skoro brak jednoznacznych opinii, który olej jest najlepszy (każdy chwali co innego) to najlepiej lać ten co jest w silniku (pkt 3), a jak nie wiem jaki jest wlany to lać CASTROL (pkt 1).

Co do gęstości, to jak silnik jest w bardzo dobrym stanie 0W-30, jak bierze trochę olej lub głośniej pracuje to 0W-40 (np. po 200tys.km) lub gęstszy np. 0W-50, 5W-50 itd. Ale nie przesadzać z gęstością - jeśli nie ma takiej wyraźnej potrzeby, lać jak najdłużej jak najrzadszy 0W-30.