Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam takie pytanko. BMW E34 525iA 24V Vanos 1993r. Co to mozę być jak nieraz po wciśnięciu "kick-down" oczywiście biegi się zmieniają, auto zaczyna przyspieszać, ale często zaczyna szarpać tak jakby sprzęgło się ślizgało, załapie, nie załapie, musze odpuścić troszkę gazu i już idzie dobrze. Sytuacja ma miejsce tylko na wyskich obrotach powyżej 5000 i na biegach od 3,4,5.

Skrzynie działa idelanie, bardzo delikatnie zmienia wszystkie biegi, często wogóle nie czuć zmiany biegu, wszystkie biegi wchodzą idealnie, nie ma opóźniej itp.

Czy to czas na wymieną oleju czy skrzyni?

Opublikowano
Może miał ktoś podobny objaw ze "slizganiem" na biegach w automacie.

Moja Bunia zachowuje sie podobnie, a jest 2000km po wymianie oleju w skrzyni..Dokładnie mam podobne objawy na wysokich obrotach. Byłem na komputerze i nie wyszły zadne błedy,olej i jego poziom tak jak w ksiązce pisze...Panowie mechanicy chcieli rozbierać skrzynie twierdząc ze to usterka mechaniczna tzn:przypalone tarczki.. Nie zgodziłem sie gdyz objawy czasem znikały a ostatnio to juz zmienia idealnie wszystkie biegi....nie wiem jak Ty masz??

Zawsze jest problem?? Byłem u wielu z tym problemem i słysze opinie ze pewnie jakis "brud,syf,paprok' w skrzyni winny całemu zamieszaniu i po wymianie oleju powinno byc O.K,wiec moze ten prosty zabieg pomoże i tobie..pozdrawiam

Opublikowano
U mnie biegi zmieniają się idealnie. Tylko jak przełączę na sport i dodam mocno gazu, auto ładnie się rozpędze. Jednak jak wciisnę gaz do końca, nie kick-down, to czasem poczuję jak auto na chwile przestaje przyspieszać i takie lekkie szarpnięcie, przerwa w przyspieszaniu, jakby zaczynało zabrakować paliwka kilka razy i już dalej idzie dobrze. Moze to rzeczywiście nie domaga instalacja LPG, mam sekwencję, ale może za mało gazu wtedy podaje. Dziś sprawdze na benzynie.
Opublikowano
U mnie biegi zmieniają się idealnie. Tylko jak przełączę na sport i dodam mocno gazu, auto ładnie się rozpędze. Jednak jak wciisnę gaz do końca, nie kick-down, to czasem poczuję jak auto na chwile przestaje przyspieszać i takie lekkie szarpnięcie, przerwa w przyspieszaniu, jakby zaczynało zabrakować paliwka kilka razy i już dalej idzie dobrze. Moze to rzeczywiście nie domaga instalacja LPG, mam sekwencję, ale może za mało gazu wtedy podaje. Dziś sprawdze na benzynie.

No raczej TO bym obstawial.

to moze nie wina skrzyni skoro idealnie zmienia biegi... a przerywa zainteresuj sie jakimis swiecami, przeplywka, kablami wn i inne... (w koncu masz benzynke z lpg)

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Kabli nie mam, cewka na każdej świecy, przepływka wydaje się OK, na komputerze żadnych błędów nie widać, ani pzrekłamań. Świece mają moze 4000km. Zobacze dziś na benzynie.
Opublikowano

Twój problem może być spowodowany przez cztery punkciki:

1) Zbyt niski stan oleju w automatycznej skrzyni

2) Stary wyeksploatowany olej, dawno dawno nie wymieniany

3) Zużyty filtr oleju do automatu

4) NAJBARDZIJ PRAWDOPODOBNY zużyta przekładnia hydrokinetyczna, to jest takie sprzęgło dla automatycznej skrzyni biegów, oczywiście jej sprawnośc jako nowej to 97,5% i zawsze będzie odczówalny taki minimalny poślizg jak to w automacie, ale jak już poślizgi są duże i skrzynia zaczyna źle przenosić moment z silnika to przeważnie świadczy o uszkodzeniu przekładni hydrokinetycznej.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano
Po wizycie w warsztacie oznajmili mi, że to są "śprzęgiełka" i to jest, że każdy bieg ma swoje. Za naprawę z częściami powiedzieli mi 4000zł. Jezli to tylko sprzęgło homokinetyczne to naprawa będzie prostsza bo koszt takiego sprzęgła to 400-600zł uzywanego z gwarancją na pół roku.
Opublikowano
Jam mam 525i z gazem Prince. Po kickdownie czasami ma właśnie taką skakankę o ostatni tysiąc obrotów. Po przełączeniu na benzynkę nie zachodzi takie zjawisko.