Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś wie czy da się wymienić komputer sterujący silnikiem BMW 525 td - 115 km na komputer od tdsa 143 km. Kumpel ma omegę 2,5 td z takim samym silnikiem jak u mnie ale u niego ma 130 km i różni się tylko komputerem numer 0281001183. Sprawdzałem na allegro i to jest komputer od tdsa. Chciałbym wsadzić komputer od tdsa i dodać intelculer. Poradźcie czy to zda egzamin i czy podniesie moc.
Opublikowano
było troszkę o tym - poczytaj. Od IC podobno zwiększ się dziura turbo. Poza tym TDS ma większe ciśnienie doładowania. Ja osobiście poleciłbym Ci chiptuning - mam zmieniony program u siebie i jestem zadowolony. Zawsze możesz wrócić do oryginału.

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl

Opublikowano
Widzę ,że chyba nikt nie wie o co chodzi :? . chiptuning juz przerabialem z marnym skutkiem. Z intelculerem i turbiną sobie poradze interesuje mnie jedynie elektronika a jeżeli moje plany by wypaliły to dopiero był by chip na podniesienie mocy tak okolo 155 - 160 koni. Amrif - było troszkę o tym ale ogólnie i nic konkretnego. Temat śledzę od 2 miesięcy i nic konkretnego nie wyczytalem. Ciśnienie do ładowania można zwiększyć. Po chip tuningu bez intelculera będzie szybciej się nagrzewał a głowice są drogie. :roll:
Opublikowano
Przedewszystkim TD ma zwykłe turbo a TDS ma turbinę ze zmienną geometrią. Dlatego TDS idzie z miejsca dziury nie ma bo turbo ładuje praktycznie z wolnych obrotów.
Opublikowano
TD i TDS nie mają turbiny ze zmienną geometrią, za wysokie progi. Turbiny mają takie same lecz TDS ma minimalnie większe ciśnienie doładowania, które w TD też można zwiększyć poprzez komputer. W E39 są turbiny ze zmienną geometrią ale to są w ogóle inne silniki.