Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam.

Szukałem na forum na co zwrócić uwagę podczas oględzin 525i, ale mam mało czasu, więc zapytam.

Na co zwrócić szczególną przed zakupem E34 525i 94r. manual?

Ja od trzech lat jeżdżę E34 TDS-em i nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o benzyniaki.

Mam już na koncie czwarta osobę, którą zaraziłem tą marką.

Proszę o rady wszystkich użytkowników tego modelu.

Jak tamat już był, to przepraszam.

Pozdrawiam

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Panowie, mam mało czasu, proszę o rady.

Czy nikt nie może mi pomóc??

Pojutrze jadę z gościem oglądać samochód i co będę udawał, że się znam.

003.jpg
Opublikowano

Hej,

Rozumiem, że rzeczy wspólne z TDS-em sprawdzisz, olej, płyn chłodniczy, paski, visco, wycieki, klima, blachy etc. Poza tym, w przypadku benzyny to bym sprawdził:

1. Zimny start – sprawdzasz czy odpala bez problemu i słuchasz (jak ty siedzisz za kierownicą, to z otwartymi drzwiami) czy klepią zawory – chwilę mogą poklepać – ale nie za długo. Im szybciej przestaną tym lepiej.

2. Czy silnik równo pracuje i trzyma obroty (zwłaszcza jak ma gaz)

3. Podczas przejażdżki zwróć uwagę (oprócz temperatury) jak się wkręca na obroty. Przy 2000 obrotów to raczej ten silnik słabo się rozkręca, ale od 4000 ma iść do 6000 jak szalony. Problemy z wkręcaniem na obroty wynikają z problemu z rozrządem.

4. Ciężko to rozpoznać, ale postaraj się wyczaić, czy właściciel nie katował zimnego silnika, bo jak tak, to może być głowica do wymiany !!!, a jak ma gaz, to zwróć uwagę czy nie przełącza się za wcześnie. Jak sobie ktoś ustawił temperaturę przełączania na 10 stopni, to trochę malutko i też nie wróżę temu silnikowi nic dobrego. U mnie np. gaz załącza się przy ok. 40 stopniach – jak wskazówka wychodzi z niebieskiego pola.

5. Jak silnik będzie rozgrzany to koniecznie sprawdź układ zapłonowy. Jak to zrobić?

a. Na obrotach jałowych nie może wypadać zapłon, objawia się to tym, że silnikiem co jakiś czas szarpnie – czuć to na całym aucie.

b. Obroty jałowe, jedynka i gaz w podłogę (to nie przenośnia, tylko należy tak zrobić) ma się wkręcać równo, jak będzie szarpanie na dolnych obrotach, to pewnie cewki/fajki/świece do wymiany.

6. Na rozgrzanym silniku tez warto posłuchać czy głośno chodzi. U mnie np. ciszej pracuje zimny niż ciepły. Jak będziesz słyszał, że zawory klepią na ciepłym, to znaczy, że popychacze są do wymiany.

7. Sprawdź czy dobrze zapala jak jest ciepły :)

Z braku czasu piszę tylko tyle, mam nadzieję, że ktoś jeszcze się dopisze.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

• Członkowie klubu
Opublikowano
a z instalacją już bierzesz ?

Jest bez gazu, kumpel nawet nie ma zamiaru zakładać instalacji gazowej i ja go popieram. :cool2:

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Vodka40

Wielkie dzięki, pojedziemy i obadamy temat.

Widzę, że bywasz w Warszawie, może jak znajdziesz chwilę czasu, to przed transakcją pojedziesz z nami i rzucisz swoim fachowym okiem.

Chciałbym żeby kumpel był zadowolony, a nie mówił do czego ja go namówiłem.

Jak narazie pozostałe trzy osoby, które zaraziłem, są bardzo zadowolone i mówią że nie istnieje już dla nich inna marka, tylko BMW sie liczy.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano

Ja na swoim koncie mam pozytywnie nakręconego aktywnego członka naszego forum :wink:

Jak raz sprzedałem bmw i kupiłem forda to zrypki mi dawał :mrgreen:

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Hej,

Ja w Warszawie spędzam 80% czasu. Niestety większość w pracy :(.

Ale jakby to było gdzieś koło mnie (Targówek) to daj znać, sam chętnie zobaczę inne 525 w akcji :). W czwartek/piątek miałbym czas. Sporo się bawiłem u siebie z zawieszeniem, więc pewnie coś też mógłbym doradzić.

Jak coś to dawaj na priv.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!