Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi drodzy mam skrzynie 5HP30 i skrzynka ma dziwne objawy.Gdy ruszam przełacza na drugi bieg bardzo szybko a potem od razu na 3 gdy auto jeszcze powinno pociagnac na dwojce i wtedy muli na tym biegu i nie ma mocy.Tak samo gdy jade np na 4tym biegu i czuje,ze auto powinno juz przełaczyc na trojke bo na 4tym jej ciezko nie przłacza nawet jak wcisne pedał albo przełaczy z duzym opóznieniem.Dopiero jak wcisne kick down to przełaczy ale chyba o dwa biegi w dół.Czy moze mi takie zamieszanie robic komputer od gazu.Na gazie juz nie jezdze od dawna ale komp cały czas jest wpiety we wiazke...dosyc fajansiarsko zreszta.Moze ktos miał podobne objawy.Na search nic nie znalazłem co by odpowiadało takim objawom.
Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia czujnika położenia przepustnicy (TPS) Zmiany biegów w nieodpowiednim zakresie obrotów często powodowane są właśnie niedomaganiami w okolicach przepływka/TPS (choć bardziej TPS)

Komp od gazu zdecydowanie na nie.

Opublikowano
Banol dzieki...tylko powiedz mi czy to jest ten czujnik,ktory wkrecony jest zaraz za przepustnica...mam taki drugi i wyglada on jak taki cienki palec.Przepływka raczej nie bo wymieniłem,poniewaz strasznie szarpało skrzynia.Po wymianie przepływki juz nie szarpie.
Opublikowano
Niestety ten czujnik ,ktory posiadam zapasowy to czujnik od temp powietrza.Tutaj ciekawostka...na allegro jest czujnik połozenia przepustnicy nowy ale jakas podrobka i cena 210 zł.Sprawdziłem...nowka oryginalna w serwisie BMW 45 euro czyli jakies 165 zł.Wniosek nasuwa sie sam.Pozdrawiam.