Skocz do zawartości

pomysl na zrodlo dzieku E46/adapter AUX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kombinuje na rozne sposoby jakby tu rozwiazac problem ze zrodlem muzyki w aucie w w obecjnej chwili jedna plyta audio (czytnik za ekranem 16:9) to troche malo na trasy.

Rozpatruje rozne pomysly:

- uzywana zmieniarka cd bmw ... koszt niemaly nawet za uzywke a rozwiaznie nie udelane bo trzeba duzo tych plyt nagrywac ...

- zmieniarka cd-mp3 jakis alpine czy sony z adapterem do bmw (widzialem na aukcjach za ok. 500-600zl), juz lepiej z uzytecznoscia no ale dalej pewnie problem z zarzadzaniem, brak tagow itd

- system z wejsciem na ipoda - musial bym kupowac i interfajs i ipoda ... chociaz (z tego co czytalem ) calkiem niezla obsluga z poziomu auta, wykorzystanie tagow na monitorze auta itd kusi. nie mialem nigdy prawdziwego ipoda i nie zamierzalem miec. Wiec moze nie jestem super w temacie ale z tego co sie orientuje jest niezla kiszka z wgrywaniem mp3 na niego tzn nie mozna od tak sobie uzywac go jako dysk wymienny i przenosic mp3 rozne z dysku na niego tykko jakos jego soft itd ..\

- transmiter fm .... problematyczn jakosc (choc nie wymagam wiele jakso ze zadnego sprzetu pozadnego w aucie przeciez nie mam), tanie ale reszta to wady choc zalezy troche od modelu jeszcze no ale ja wyzej odpuszczam ze wzgledu na jakosc

- rozwiazanie chyba najtansze w stosunku do tego co mozna uzyskac. Adaptem z wyprowadzeniem wyjsca aux. Cos takiego znalazlem http://allegro.pl/item363938028_bmw_aux_adapter_e39_e46_x5_x3_z4_interface_na_mp3.html .

i do tego na przyklad mp3 z telefonu.

Wada brak sterowania z auta (tzn z kierownicy, po co za roznica czy klikne next na telefonie zamontowanym czy na konsoli srodkowej przy monitorze).

I ogolnie pytanie czy ktos stosuje taki adapter aux? I prosba o podpowiedzi i sugestie odnosnie jakis mozliwych problemow o ktorych sam nie pomysalem.

pozdrawiam

michal

Opublikowano
Jak masz TELEFON SONY ERICSSON :norty: to kilka miechow bawilem sie transmiterem podpinanym bezpisrednio do telefonu. Taka mala przedlozka komorki. Zadnych kabli ZERO. ustawiasz sobie fale na radyju i sluchasz muzy nagranej na telefonie. Fajna sprawa i wcale niedroga chyba 75zl za nowke.
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
Ja mam wejście AUX w radiu i podpinam sobie nokie 6630 i jakoś śmiga :8) ale fakt ,trochę to kłopotliwe
Opublikowano
  • Autor
Jak masz TELEFON SONY ERICSSON :norty: to kilka miechow bawilem sie transmiterem podpinanym bezpisrednio do telefonu. Taka mala przedlozka komorki. Zadnych kabli ZERO. ustawiasz sobie fale na radyju i sluchasz muzy nagranej na telefonie. Fajna sprawa i wcale niedroga chyba 75zl za nowke.

hmm czyli cos takiego ...

http://allegro.pl/item367688213_nowy_transmiter_sony_ericsson_mmr_70_mmr70_gdansk.html

jak wyglada ustawieni czestotliwosci nadawania? jest jedna okreslona? mozna wybrac dowolnie/z paru zadanych ?

jakos jak dobra stacja radiowa czy jednak gorzej?

Edytowane przez sampek

pozdrawiam

michal

Opublikowano
  • Autor
Ja mam wejście AUX w radiu i podpinam sobie nokie 6630 i jakoś śmiga :8) ale fakt ,trochę to kłopotliwe

miales fabrycznie? dokladales?

pozdrawiam

michal

Opublikowano
Kombinuje na rozne sposoby jakby tu rozwiazac problem ze zrodlem muzyki w aucie w w obecjnej chwili jedna plyta audio (czytnik za ekranem 16:9) to troche malo na trasy.

Rozpatruje rozne pomysly:

- uzywana zmieniarka cd bmw ... koszt niemaly nawet za uzywke a rozwiaznie nie udelane bo trzeba duzo tych plyt nagrywac ...

- zmieniarka cd-mp3 jakis alpine czy sony z adapterem do bmw (widzialem na aukcjach za ok. 500-600zl), juz lepiej z uzytecznoscia no ale dalej pewnie problem z zarzadzaniem, brak tagow itd

- system z wejsciem na ipoda - musial bym kupowac i interfajs i ipoda ... chociaz (z tego co czytalem ) calkiem niezla obsluga z poziomu auta, wykorzystanie tagow na monitorze auta itd kusi. nie mialem nigdy prawdziwego ipoda i nie zamierzalem miec. Wiec moze nie jestem super w temacie ale z tego co sie orientuje jest niezla kiszka z wgrywaniem mp3 na niego tzn nie mozna od tak sobie uzywac go jako dysk wymienny i przenosic mp3 rozne z dysku na niego tykko jakos jego soft itd ..\

- transmiter fm .... problematyczn jakosc (choc nie wymagam wiele jakso ze zadnego sprzetu pozadnego w aucie przeciez nie mam), tanie ale reszta to wady choc zalezy troche od modelu jeszcze no ale ja wyzej odpuszczam ze wzgledu na jakosc

- rozwiazanie chyba najtansze w stosunku do tego co mozna uzyskac. Adaptem z wyprowadzeniem wyjsca aux. Cos takiego znalazlem http://allegro.pl/item363938028_bmw_aux_adapter_e39_e46_x5_x3_z4_interface_na_mp3.html .

i do tego na przyklad mp3 z telefonu.

Wada brak sterowania z auta (tzn z kierownicy, po co za roznica czy klikne next na telefonie zamontowanym czy na konsoli srodkowej przy monitorze).

I ogolnie pytanie czy ktos stosuje taki adapter aux? I prosba o podpowiedzi i sugestie odnosnie jakis mozliwych problemow o ktorych sam nie pomysalem.

ominoles jeszczcze jedna najfajniejsza lecz niekoniecznie najtansza opcje a mianowicie zmianiarke mp3, koszt okolo 1100zl, kiedys ktos na forum linki zapodawal.

ZDALNA KONWERSJA USA/EUROPA KODOWANIE PROGRAMOWANIE CCC/CIC/NBT/ EVO ID 4 5 6/ MGU ID7 ID8 ID8.5 ZMIANA REGIONU,AKTUALIZACJA CARPLAY/ANDROIDAUTO, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC, kodowanie NCD 2.0, FSC/SFA PLIKI NAPRAWCZE, WALIDACJA ECU i inne

realizacje kliknij --> Facebook

POLSKIE MENU BMW E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G06 G11 G12 G20 G30 U11 U10...

PARTNER BMW AG

telefon/whatsApp +48 504384405

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

menupolskie2.jpg

Opublikowano
  • Autor

ominoles jeszczcze jedna najfajniejsza lecz niekoniecznie najtansza opcje a mianowicie zmianiarke mp3, koszt okolo 1100zl, kiedys ktos na forum linki zapodawal.

nie ominalem... patrz powyzej. jedyne co mnie wkurza to ze to w bagazniku. no i ze nie bedzie tagow na ekranie.

tzn wiem ze na pewno nie bedzie w przypadku zmieniarki nieoryginalnej a jak to sie ma w przypadku zmieniarki bmw-mp3?

pozdrawiam

michal

Opublikowano

miales fabrycznie? dokladales?

Mam radio Panasonic miałem fabryczne wejście AUX. Telefon podpinam za pomocą kabla.Kłopotliwe jest zmienianie utworów w telefonie w czasie jazdy wiec tego nie robie :D

Opublikowano

To ja Ci jeszcze inną możliwośc zaproponuje o ile interesuje Cie tylko muzyka i nie potrzebna Ci nawigacja.

Sprzedaj obecnie posiadane nawi a za pięniadze które otrzymasz kupisz radio BMW na kasete z nawi szczałkową + zmieniarka CD w bagażniku i teraz tak nagrywasz płytki i jeśli chcesz to słuchasz muzy z CD a jeśli nie to podpinasz telefon lub inne źródło audio pod adapter do tej kasety o wiele lepsze zastosowanie od transmitera FM i jakość tez jest ok. Pozatym o wiele łatwiejsze w obsłudze bo nie musisz żadnych stacji ustawiać jak dlamnie to jest idealne rozwiązanie ponieważ gdzy Ci sie niechce bawić z telefonem lub MP3 to puszczasz sobie muzyke z 6CD wiesz mi pare godzin muzyki wejdzie nawet jak masz zwykłą zmieniarke bo co do zmieniarek BMW MP3 to to chyba dość nowy wynalazek osobiście się jeszcze nie spokałem z takowym.

Decyzje oczywiście pozostawiam Tobie.

Opublikowano
  • Autor

dzieki za sugestie...

jeszcze cos mi chopdiz po glowie sprzedac to co mam teraa czyli ekran i czytnik do navi i zamontowac jakis zestaw 2din.

takie nie firmowe mozna wychaczyc do 1500zl z ekranem dotykowym, mp3,divx, bt do telefonu, i navi (tomtom!!!) ...

pozostaje problem ze bedzi to napewno wizualnie nie tak fajnie dopasowane jak oryginalny ekran oraz sterowanie z kierownicy, pomimo ze niektorzy producenci pisza ze jest mozliwosc podlaczenia, przypuszczam bedzie problematyczne ...

pozdrawiam

michal

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Panowie proszę o pomoc. 2 tyg. temu kupiliśmy z Narzeczonym BMW 7. Autko posiada w bagażniku po lewej stronie seryjną zmieniarkę CD na 6 płyt. W środku jest radyjko NIBY seryjne Buisness RDS. Za cholerę nie możemy dojść jak uruchomić tą zmieniarkę, jedyny przycisk który mógłby świadczyć o tym, że nim uruchamia się CD jest "Audio".

Na forum przeczytałam że do uruchomienia zmieniarki służy przycisk Mode, my czegoś takiego nie posiadamy. Jedynie taki: < m >. Przyciskaliśmy już wszystko, kombinowaliśmy na wszelkie możliwe sposoby i nic. Tak jakby ta zmieniarka była rozwalona lub nie podłączona. Do gościa od tej bety na razie zadzwonić nie możemy, więc pytam tu.

Jest to samochód z 95 r. E38. Planujemy jeszcze sprawdzić radio wyjmując je czy posiada w ogóle to gniazdko na kabel. Koleś od bety mówił że działa, ale nie sprawdziliśmy przy nim, wyjmował swoje płyty więc może mówił prawdę :duh:

Tak więc jeśli któryś z Was wie, to napiszcie jak rozkminić to coś.

Pozdrawiam :twisted: ;)