Skocz do zawartości

HALAS Z OKOLICY POMPY WSPOMAGANIA I ALTERNATORA.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w moim e46 2.0 d na wolnych obrotach wydobywa sie halas z okolic pompy wspomagania i alternatora.ten grzechot i pisk zanika gdy krece kierownica lub kiedy w samochodzie wlaczne sa naraz urzadzenie pobierajace duzo pradu np.swiatla drogowe,halogeny,podgrzewane siedzenia czyli jak jest obciazony alternator.zaznaczam ze rolki sa nowe a plyn w wspomaganiu zmieniony.prosze o pomoc.
Opublikowano
ja mialem bardzo podobnie tylko nie sprawdzalem jak to jest z wlaczonymi swiatlami. a, ze to bylo zaraz po tym jak kupilem moje autko zdecydowalem sie wymienic pasek wielorowkowy do alternatora i klinowy do klimy. podczas wymiany okazalo sie, ze pompa wody jest u kresu swojej wytrzymalosci. paski kosztuja grosze wymiana trwa z godzine, tak wiec mozesz poswiecic troche czasu i sprawdzic, bo u mnie każdy obstawial co innego ale nikt o pompie nie wspomnial. a co do samego halasu to byl on taki jakby cos chwilami ocieralo jak cos, ale jak sie go lepiej przegazowalo to znikal. pozdro
Opublikowano
  • Autor
pasek zmienialem okolo 25tys km temu,tylko od klimy jest niezmieniony ale to nie to,bo odpalalem ze zdjetym tym od pompy i jest cisza.pozatym ten pisk kojarzymi sie z tarciem metal o metal no i ten grzechot.
Opublikowano
  • Autor

dziaj znow zdjalem pasek i sprawdzilem pompe wody ,obraca sie leciutko i cicho ale jest wyczuwalny delikatny luz i alternator tez.tylko pompa wspomagania nie obraca sie swobodnie i obracajac kolkiem raz w jedna ,a raz w druga slychac delikatne pykanie.

Jak u was jest z ta pompa-obraca sie swobodnie?[/i]