Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcialbym podlaczyc sobie w bagazniku mojego e36 compact lodowke samochodowa. Ma ona wyjscie na gniazdko 12v, bierze ok 40-60W pradu. Wiem, ze moge sobie kupic gniazdo 12v do samochodu, ale czy moge je gdzies z tylu podczepic pod jakis przewod? Jesli tak, to pod jaki ??
Opublikowano

Absolutnie nie możesz go pod nic podczepić - musisz pociagnąć przewód z akumulatora z bezpiecznikiem, albo pociągnąć kabel od gniazda zapalniczki. Wszystkie obwody są przewidziane pod określone obciążenie i na ogół nie można sobie coś do nich dodawać (a lodówka trochę może ciągnąć prądu).

A tak na marginesie - lodówka w bagażniku, to zły pomysł - tam jest mała wymiana powietrza i na ogół jest dość gorąco - w lecie lodówka turystyczna tam nie wydoli.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No, podpinanie się pod "jakiś kabel" to bardzo zły pomysł.

Gniazdko zapalniczki możesz kupić w każdym sklepie elektronicznym/motoryzacyjnym. Jeżeli masz akumulator z tyłu, to dokup tylko kawałek grubszego przewodu (2,5mm2), bezpiecznik "na przewodzie" i podepnij całość do akumulatora.

Odnośnie lodówki w bagażniku, to chyba kolega Varrol może mieć racje. Brak wymiany powietrza i temperatura jak w piekarniku.

Kai
Opublikowano

Gniazdo oczywiście tylko pod akumulator przez bezpiecznik. Pod gniazdo zapalniczki nie podpinaj, bo podłączysz coś pod oba i może być przeciążenie.

Oczywiście lodówka w bagażniku to jedynie słuszne rozwiązanie. Bo niby gdzie? Na dachu? Wewnątrz czy w komorze silnika? :mrgreen: Dużo samochodów, zwłaszcza kombi ma gniazdo do podpięcia właśnie lodówki w bagażniku. Poza tym jest to najchłodniejsze miejsce samochodu, zwłaszcza gdy stoi na słońcu.

Opublikowano
Poza tym jest to najchłodniejsze miejsce samochodu, zwłaszcza gdy stoi na słońcu.

Lodówkę się przewozi, a nie trzyma w samochodzie na parkingu... Ja trzymam na tylnym siedzeniu - oczywiście dobrze zamocowaną i przypiętą pasami.

Opublikowano
Poza tym jest to najchłodniejsze miejsce samochodu, zwłaszcza gdy stoi na słońcu.

Lodówkę się przewozi, a nie trzyma w samochodzie na parkingu... Ja trzymam na tylnym siedzeniu - oczywiście dobrze zamocowaną i przypiętą pasami.

Oczywiście i pewnie wszędzie z nią spacerujesz. Pewnie, że jak masz warunki to ją wyjmujesz, ale to dopiero gdy docierasz do celu podróży.