Skocz do zawartości

wałek, popychacze, dzwigienkiw M40. kilka pytan.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam sie do wymiany walka, popychaczy a zarazem dzwigienek i mam kilka pytan:

1. Jakiej firmy to wszystko kupic?? Na allegro znalazlem walki itp 3 firm a ceny sa zblizone. Czy moze kupic jakas uzywke orginalna w bdb stanie??

2. Czy da sie jakos sprawdzic ktury popychacz klepie czy wymienic odrazu wszystkie a co za tym idzie to wszystkie dzwigienki?

3. Czy trzeba wymienic panewke pod walkiem dotrzec ja jakos czy cos w tym stylu jak sie zalozy nowy walek bo nie wiem jak tam to wyglada dokladnie w m40.

4. Czy walek od 1.6 podpasuje do 1.8 albo czy walek z silnika m43(lancuszek) podpasuje do silnika m40(pasek)??

Z gory dzieki za odp. ;)

Opublikowano

Czesc

1-Firma Federal mogul /moze byc /jest niezla

2- Wymien wszystko,bo szkoda nowego walka!

3- nie potrzeba

4- od m 43 nie pasuje!!1,6 a 18 to taki sam walek!

Pozdrawiam

Opublikowano
Czesc

3- nie potrzeba

Pozdrawiam

Zgadzam się, zresztą, ja także przez to przechodziłem. ;) Ale dodam coś od siebie.

1. Tu jest trochę dylemat. Każda firmówka będzie dobra. Nie pchaj używki, a jak trafisz na takie samo jak masz?

Opublikowano
Czesc

3- nie potrzeba

Pozdrawiam

Zgadzam się, zresztą, ja także przez to przechodziłem. ;) Ale dodam coś od siebie.

1. Tu jest trochę dylemat. Każda firmówka będzie dobra. Nie pchaj używki, a jak trafisz na takie samo jak masz?

nie no raczej na uzywke taka nie trafie.. ja mam druga krzywke wytarta ok mm :)

Opublikowano

Popychacze wymieniaj kompletem - tak samo jak i dźwigienki zaworowe. Niech te wszystkie części doapsują się do nowego wałka. Wałek koniecznie nowy - szkoda kasy na używki ( w bardzo dobrym stanie - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :lol: ).

No i szkoda powtórnej roboty gdyby się okazało, iż wymieniłeś nie te popychacze/dźwigienki które KLAPAŁY - nie wspomnę już o powtórnej wymianie paska rozrządu itd....

Pzdr,

Opublikowano

acha czyli wszystko kupie nowe i juz..

Ale jakiej firmy jakie polecacie...na allegro znalazlem fiebi-ego...

A wlasnie...oddac to do mechanika czy samemu wymienic??

Opublikowano

A wlasnie...oddac to do mechanika czy samemu wymienic??

Hmm - to zalezy ile posiadasz talentu do majsterkowania i czy umiesz złożyć rozrząd tak, aby działał prawidłowo (blokada układu i ustawienie wałka). Reszta jest w symie prosta jak składanie klocków LEGO.

Nie zapomnij o wymianie paska rozrządu przy tej czynności - a jak pasek to wiadomo także napinacz i rolki ( chyba, że stwierdzisz iż polatają jeszcze nastepne 40tys km - tylko co wrazie jak nie polatają :?: ).

Pzrd,

Opublikowano
pasek od tygodnia mam nowy bo mi zeby zerwalo i rozlozylem sam i zlozylem i jezdzi..w oplu tez glowice sam robilem i jezdzil tak wiec mysle ze podolam..:)
Opublikowano
Czesc

W m 40 ,nie ma zadnych znakow :P

powodzenia

pozdrawiam

znakw niema tylkotrsza sciagnac pokrywe zaworow zbyustawic krzywki na 1 cylindrze w gore a dlne wal korbowy blokuje sie wkladajac preta w skrzynie(kolo zamachowe) :PP znam temat....

a wlasnie nie mam przyzadu do sprawdzania naciagu paska rozrzadu wiec napinam na oko... na na oko to ile mniej wiecej powinnien sie uginac pasek po naciagnieciu??