Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam niedawno mialem bliskie spotkanie swoją bunią z dziurą, nie dośc że skrzywilem felge to jeszce zaraz na drugi dzień pękl mi amorek przedni lewy, tuż przy samym kilichu.

W związku z tym mam pytank jeśli ktoś wie jak to sprawnie naprawić to proszę o pomoc bo sam za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.

Wklad amortyzatora juz mam kupiony i co dalej???

z góry dzięki za pomoc.

bartek535
Opublikowano

Dziwne,że amortyzator pękł :shock: może sprężyna :?:

-Najpierw ściągasz koło(gdy auto ma odkręcone śruby i stoi na lewarku)

-odkręcasz 3 nakrętki które trzymają poduchę amora(są na kielichu jak otworzysz maskę).

-odkręcasz łącznik stabilizatora i zacisk hamulca

-odkręcasz 3 śróby,które są pod Mcpchersonem(lagą) i już możesz spokojnie wyjąć lagę

-odkręcasz poduszkę,klucz nr 19,musisz skontrować drugim kluczem(imbus lub 8 w zależności od amortyzatora),tylko uważaj bo sprężyna lubi mocno wyskoczyć jak z procy.

-teraz możesz odkręcić nakrętkę trzymającą amortyzator(ciężko ją się odkręca po tylu latach)

-wyjmujesz stary amortyzator,zanim włożysz nowy,wlej do lagi trochę oleju,w celu lepszego odprowadzania ciepła z amortyzatora.

-teraz najtrudniejsze,włożenie sprężyny,jak nie masz ściągacza do sprężyn nawet się nie zabieraj za to,bo nie dasz rady własnymi siłami tak ścisnąć sprężynę żeby poduszka weszła w czpień amora.Jak masz to wszystko w odwrotnej kolejności zakładasz,to tyle.pozdr.

Nur bmw e32
Opublikowano
dzięki za pomoc a amorek tak poprostu pękl ta dziura w którą wjechalem byla dośc du,za i pękl przy samym kielich
bartek535