Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W aucie mam radyjko Alpine CDM-7871RM o mocy 4x45W. Zasilane są z niego poprzez kostkę 2 głosniki z przodu w nogach (DLS ale nie pamiętam jakie), 2 tweetery w boczkach drzwi i 2 tylne głośniki dwudrożne kenwooda albo inne. Z tego co się orientuję są zwrotnice itp ale jest to raczej nie istotne ;)

Istotnym faktem jest to, że radio posiada oddzielne wyjście na sub-woofer - 2 chinch'e (RCA). Dzisiaj w ramach testu podłączyłem pod to wyjście mój komputerowy sub-woofer 60W, podłączyłem pod gniazdko z ogrodu 220V i słuchałem co się zmieniło. Moje wrażenie jest takie, że właśnie o to mi chodzi!! :) Na zewnątrz auta praktycznie nie słyszalne, a w środku piękny, "dodatkowy" głęboki bass.

I teraz pytanie do specjalistów :) Jaki głosnik/subwoofer kupić i jak go zasilić? Czy da się to zrobić bez dodatkowego wzmacniacza? Na pewno nie chcę zmieniać radia :P

Kolejne pytanie gdzie taki głosnik/skrzynkę wstawić najlepiej i najoszczędniej?

Będę jak zwykle bardzo wdzięczny za pomocne rady. :cool2:

Opublikowano
Przedział cenowy jak najniższy... Chodzi mi o to czy taka możliwośc wogóle wchodzi w rachubę. Ponieważ to ma być tylko 45-60W, głośnik nie powinien byc drogi. Jeżeli chodzi o jakieś dodatkowe elementy, to chodzi o to żeby było TANIO i nie na wyrost :8)
Opublikowano
A czy ktoś z Was próbował zamontować głośnik w przestrzeni pod schowkiem, ew. kosztem schowka? Wydaje mi się, że to jest dobre miejsce...
Opublikowano
suba w miejscu schowka? :jawdrop: no to chyba nie jest najlepszy pomysł, chociaż z pominięciem wzmaka, sam sub wspomagany radiem może być z tylnego kufra niezbyt słyszalny :doh:
POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano
Jezeli chodzi o schowek to chyba nie bedzie najlepsze miejsce.....
Ale dlaczego :) Po co chować coś głęboko z tyłu, skoro mam miejsce w kabinie :) Czym uzasadniacie swoją opinię?

Co do tego Boschmanna to raczej się nie zdecyduję, ale dzięki za link. Jeżeli coś ma 7cm grubości i jest w plastikowej obudowie to nie może dobrze grać ;) A ja chcę czysty bass. :)

Opublikowano
Ale dlaczego :) Po co chować coś głęboko z tyłu, skoro mam miejsce w kabinie :) Czym uzasadniacie swoją opinię?

Co do tego Boschmanna to raczej się nie zdecyduję, ale dzięki za link. Jeżeli coś ma 7cm grubości i jest w plastikowej obudowie to nie może dobrze grać ;) A ja chcę czysty bass. :)

no właśnie w drugim zdaniu odpowiedziałeś sobie na pytanie z pierwszego... :mrgreen: Powiedz mi gdzie w schowku będzie miejsce na rezonans i odpowiednia przestrzeń dla dźwięku? to po pierwsze, a po drugie takie niesymetryczne ustawienie suba z przodu:

a) zagłuszy prawy kanał wysokich i średnich tonów dla kierowcy

b) zagłuszy wszystko oprócz niskich tonów dla pasażera siedzącego z przodu

POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano

no właśnie w drugim zdaniu odpowiedziałeś sobie na pytanie z pierwszego... :mrgreen: Powiedz mi gdzie w schowku będzie miejsce na rezonans i odpowiednia przestrzeń dla dźwięku? to po pierwsze, a po drugie takie niesymetryczne ustawienie suba z przodu:

a) zagłuszy prawy kanał wysokich i średnich tonów dla kierowcy

b) zagłuszy wszystko oprócz niskich tonów dla pasażera siedzącego z przodu

Nic dodac nic ujac...... :cool2:

Pozdr!!!

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
Moim zdaniem jeżeli Ci wystarczyło do szczęścia 60W suba od kompa to cokolwiek nie kupisz będziesz zadowolony... :cool2: Ja mam zamiar kupić carpower'a hpb1502+ Lanzar max 12 i boje sie że mi będzie mało.... Tylko wiesz żadnych boshmanów i aktywnych tub niewiadomej produkcji :naughty:
Opublikowano

Nie da się podłączyć suba bezpośrednio do cinchów - to jest sygnał niskopoziomowy, a przez co bardzo słaby - musi być gdzieś wzmacniacz po drodze. Głośnik komputerowy ma wzmacniacz wbudowany.

W E36 z bagażnika raczej słabo słychać suba - więc te 60W nie starczy - chyba, że się wmontuje w miejsce schowka na narty i podłokietnika tylnego (jak masz).

Radio jest OK, nie ma co zmieniać - zresztą nic by to nie dało.

Montaż w schowku to bardzo głupi pomysł - niskie tony mają długa falę i mając suba przy nosie możesz go w ogóle nie słyszeć, albo słyszeć dość dziwnie. Do tego trzeba by się nieźle namęczyć z wytłumieniem, żeby to nie stukało i nie brzęczało.

Koszt - 300-400zł za całość (sub + wzmak) to absolutne minimum.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Aby nie pozostawić tematu bez zakończenia napiszę, że zakupiłem na Allegro za 200 zł komplet wzmacniacz 2x75W i głośnik Blaupunkt GTw 1000 200W i kabelki, zbiłem skrzynię ok. 30l ze starych głośników Unitra (obudowa zamknięta), zamontowałem w końcu w bagażniku, wymontowałem tylne głośniki, w panelu w konsoli środkowej zrobiłem elegancko włącznik i sprzęt gra jak ta lala! Jestem bardzo zadowolony, bass mocny i dokładny, przepiękna przestrzeń w aucie się zrobiła a na zewnątrz prawie nic nie słychać o ile nie zrobi się za głośno :) Dzięki za rady!