Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Posiadam bmw e36 z szyberdachem , centralnym zamkiem, ale bez elektrycznych szyb.Kupilem od znajomego 4 podnosniki elektryczne od e36 ,ale z roku '96.Dwa przednie sa na 2 wtyczki ,a tylne na jedna.W przednich sa wejscia na wtyczke z 4 przewodami i wtyczke z 2 przewodami, w tylnych tylko na wtyczke z 2 przewodami.We wszytskich podnosnikach wejscia na 2 przewody (grubsze niz te na 4) sa to wejscia zasilajace i w zaleznosci jak podlaczysz bieguny to beda sie one opuszczac albo podnosic.Ogolnie do szyb powinien byc modul,ale ja chce zrobic to bez modulu,poniewaz instalacja modulu w mojej wersji auta wiaze sie duzymi przerobkami w instalacji elektrycznej.I teraz 2 pytania :

1.Mam 4 wlaczniki do tych szyb tylko zastanawiam sie w jaki sposob odwracac biegunowosci (zeby po nacisnieciu zamkniecia bylo lecialo +/- ,a po nacisnieciu otwarcia lecialo -/+ ) dla kazdego podnosnika oddziellnie.

2.I drugie pytanie ,czy ma ktos jakis pomysl na rozlaczanie zasilania gdy szyba juz doszla do samego konca? Zeby nie spalic silniczka gdy bede trzymal dluzej przycisk.

Zastanawialem sie nad tymi wejsciami na 4 przewody ,widocznie te 4 przewody ida do modulu i ktorys napewno dziala jako przesylanie informacji o liczniku ilosci obrotow silniczka,ale nie ma pojecia ktory co obsluguje.

Opublikowano

po pierwsze jakie masz przyciski na ile przewodow i jaka grubosc przewodow przy przyciskach jezeli ciekie przewody to idzie przez modol lezeli grube to sterowanie jest bezposrednio z przyciskow co do modulu kto ci powiedzial ze montujac modul musisz robic przerobki w instalacji podajesz zasilanie na modol podlaczasz szyby i przyciski do modulu i to wszystko z tym ze jak masz modul masz troche wiecej funkcji automatyczne domykanie wlasnie to o czym wspominales przy oporze wylacza sie zeby nie spalic silniczka i nie przyczasnac komus lapy jak masz mozliwosc zrob fotki ow silniczkow ich wtyczek i przelacznikow ( wlaczniko ) jak bede widzial jak to wyglada wtedy opisze ci jak to podlaczyc i podam najproszcze rozwiazanie

jeszcze jedno bardzo wazne jezeli wlaczniki masz na ciekich przewodach nawet nie prubuj dawac po przez nie bezposrednie zasilanie na silniczki bo wypalisz popalisz wszystko w h.....

Opublikowano

Narazie nie mam jak zrobic zdjec przelacznikow i podnosnikow ,ale

daje linki do tych samych jakie ja mam i do modulu jaki mam okazje

kupic :

Podnosnik:

http://moto.allegro.pl/item355997071_czesci_bmw_318_e36_mechanizm_opuszczania_szyby_p.html

Przelaczniki:

http://moto.allegro.pl/item356698907_przycisk_elektrycznych_szyb_zielony_bmw_3_e36.html

Modul komfortu:

http://www.ofertownia.pl/oferta1121481_sterownik_modul_komfortu_bmw_e36_tanio.html

A teraz pytania:

Czyli przelaczniki mam z malymi pinami ,rozumiem ze mam kupic te

starsze z grubymi pinami ?

Czy ten modul do ktroego dalem link mozna wlasnie bez wiekszych

przerobek podpiac do instalacji ?

Czy modul kofortu mial wersje 2 drzwiowe i 4 drzwiowe , czy kazdy

modul komfortu do e36 jest taki sam ?

Opublikowano

to jest modol komfortu nie jest to tylko do szyb steruje on tez centralnym zamkiem swiatlem szyberdachem wiec przypuszczam ze napewno bedziesz mial taki mogol w samochodzie tylko uboszy i z miejsza iloscia wtyczek zdanie bedzie mi bardzo trudno pomoc nie widzac tego ale zaczol bym od poruwnania wtycze w module ktory masz teoretycznie ta wtyczka z obecnego modulu bedzie pasowac do tego od szyb i bedzie smigac to co do teraz smigalo pozostana ci wtyczki z ele szyb i sprawa wyglada tak jezeli masz gole podnosniki wlaczniki i modul czyli bez wtyczek z instalacji kotra byla i czesci instalcji to jest wiekszy problem jak masz wtyczki z cala lub czesciawa instalacji problem miejszy bo obecna wtyczke z modolu wpinasz do tego jezeli jest taka mozliwosc a tak bybylo najlepiej porownujesz kolory kabli na wtyce z auta dotej obcietej jezeli pasuja podlaczasz modol co dostales nastepnie szyby i przyciski laczysz z soba kolorami i zrobil bym to na krotko czyli przyciski podnosniki loza soabue gdzies obok siebie na ziemi podlaczam wszystko sprawdzam dzialanie jezeli wszystko dziala to dopiero zabieram sie zamontowanie w samochodzie i przeciaganie kabli lezeli chcesz ominac modul musisz miec cala instalacje od zasilania po przyciski i podnosniki na grubej instalacji bo inaczej domysl sie co sie zdazy

aaa jak bys sie jednak zdecydowal na ominiecie modolu co ja osobiscie prubowal bym podlaczyc ale jak by zainwestuj 50zl kup na allegro modul domykania szyb x4 na allegro montaz jest bardzo prosty bardzo czytelny schemat i zajebista sprawa sam montowalem do wczesniejszego auta i bylem zadowolony i to bardzo wychodzisz z auta zamykasz central czy kluczykiem czy tez z pilota i automatycznie wszystkie szyby pokolei ci sie zamykaja

Opublikowano

A ja myslalem ze sterownik szyb jest tylko w module komfortu.Czyli mam rozumiec ze jest jeszcze jakis sam modul do szyb ? Jak on wyglada ,masz moze jego jakies nry? Obecnie oryginalnie w aucie mam modul ZV-MODUL 12V BMW 61.35-1387961.

A czy ten modul na allegro co napisals to jest oryginalny od bmw?

Masz moze linka do tego co montowales?

Jutro gielda tu w Poznaniu bedzie i musze wiedziec co najlepiej dokupic zeby wszystko dzialalo ,czy ten modul komfortu ,czy moze sam sterownik do szyb,czy moze to z allegro?

Opublikowano

nie nie oki masz racje jest to dalej zwany modul comfortu tylko sa pelne wersje czyli szyby szyber dach centralny zamek swiatlo w srodku

lub bez szyb czyli brak w module wtyczek ty podmien swoj uboszy na ten co dostales bogatszy modul o ktorym ja mowilem nie jest orginalny bmw a wrecz przeciwnie jest uniwersalny i jest to modul domykania szyb ktory ma funkcje o tore wczesniej pytales i jest to cos takiego http://www.allegro.pl/item354250030__modul_domykania_4_szyb_elektrycznych_.html

ja obecnie e36 z 91r zmienilem na e36 z 98r i fabrycznie nie ma domykania szyb jak to bmw w ksiazcze opisalo z powodow bezpieczenstwa i teraz bede prubowal zrobic domykanie szyb z pilota biorac sygnal z centralnego i dajac do na modul orginalny bmw jak sie nie da to zamontuje ponownie modul do ktorego podalem ci link bo to jest bardzo wygodna sprawa wychodze z auta pilotem zamykam drzwi i cala reszta zamyka sie sama nie marnuje na to czasu i nie mam problemy ktory mialem wczesniej ze o ktorejs szybie zapomnialem i zostala uchylona

Opublikowano
dodam jeszcze ze nawet jak masz calutki komplet i niechcesz ruszac i przerabiac orginalnego to to tez powino byc bezproblemowe do zrobienia ten modul montujesz poprosty jako drugi podajensz na niego stale zasialnie oczywiecie zabezpieczone bezpiecznikiem laczysz przyciski jak i silniczki z soba kolorami kablo i powino smigac
Opublikowano

Czyli rozumiem ze mam zalozyc modul komfortu zamiast tego ubogiego ktory mam teraz?

A masz moze schemat wyjsc i wejsc z tego modulu komfortu ?

Opublikowano
nie nie mam musisz poszukan schematu na necie ale wydaje mi sie ze podmieniasz modul wtyczke ktora masz teraz wpinasz w te same miejsce co w starym module i pozostaja ci tylko wtyczki od szyb gdzie instalacje kompletujesz laczysz z soba tyli samymi kolorami przewodow tak na odleglosc bez podstawowych inforacji widoku ciezko powiedziec cos wiecej zdemontuj schowek i sprawdz poruwnaj
Opublikowano
No jesli stara wtyczka od modulu ktory mam oryginalnie bedzie pasowala do modulu komfortu to bede bardzo zadowolony.Moze rzeczywiscie to bedzie dzialalo.Tylko zastanawiam sie czy jesli niektroe kabelki zkomfortu beda nieuzywane ,to czy to bedzie bezproblemowo dzialalo?
Opublikowano

wydaje mi sie ze tak tylko dodatkowe funkcje komforty nie beda dzialac

powiem tak zanim nie sprubujesz sie nie dowiesz :)

dodam ze nie upieram sie przy swoim moge sie oczywiscie mylic

• 2 tygodnie później...