Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prosbe... czy mogl by ktos pomierzyc wnetrze e38?

Wysokosc od siedzenia do sufitu w pionie przod/tylu

Szerokosc na wyskosci lokci z przodu/tylu

Dlugosc siedzeń przód / tyl

Wysokosc od ziemie do krawedzi fotela przod/tyl

Odleglosc od tylnego oparcia do fotela przedniego

Odleglosc od pedałow poprzez kierownice do fotela kierowcy

jezeli komus bedzie sie chcialo mierzyc to prosze wyslac wyniki na moj e-mail [email protected] :) dzieki

Opublikowano

1. Powiedziałbyś po Ci to ?

Jakoś wątpię aby się komuś chciało mierzyć 9np. mnie) nawet nie wiedząc po co to robi.

2. Zerknij sobie do danych fabrycznych

3. Inetresuje Cię jaka wersja "zwykła" czy "Lang" ?

4. Przy jakich położeniach foteli ?!

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

- Chce porownac e 38 z e32 i innymi samochodami tej klasy a8, s-klasa ( podobno BMW ma najmniejsze wnetrze) a pozatym spodkalem sie z opnia w interecie że Renault Vel Satis ( odpowiednik e60 )ma wieksze wnetrze od e38 :shock: nie che mi sie w to wierzyc ale nie mam jak sprawdzic.

- Nigdzie nie ma tego podanego ( bynajmniej nie moge znaleźc w internecie)

- Wersja obojętna - wszystkie wymiary oprócz odległości tylnego oparcia od fotela przedniego sa tekie same w longu i zwyklej

- Połozenie fotela takie ja przy normalnej jezdzie, przy opraciu plecow o fotel zeby mozna bylo dotknac otwarta dlonia gornej krawedzi kierownicy

Jakby ktos mogl to niech pomierzy zajmie mu to mniej niz 10 minut :)

Opublikowano
Moze pojdz do jakiegos komisu i sobie wszystko tak jak ci pasuje pomierz. Wymiary moga byc w roznych testach porownawczych w litrarturze, czyli prasie fachowej. S-Klasa ma na pewno wiecej miejsca, ale czy to jest najwazniejsze? Do miejsca to mam Busa, a w BMW cenie ergonomie i wygode i to jak sie czuej auto na drodze. I nie wiem czy bym sie kierowal wymiarami w cm. Chyba, ze jestas gigantem i mozesz sie nie zmiescic.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
...- Połozenie fotela takie ja przy normalnej jezdzie, przy opraciu plecow o fotel zeby mozna bylo dotknac otwarta dlonia gornej krawedzi kierownicy

"Normalne" położenie - przeciez nie ma "normalnego" położenia. Jak ja sobie to usatwię to będzie zupełnie co innego jak "normalnie" sobie ustawi to Jordan ;)

Jak będe miał chwilke to spróbuję zmierzyć, ale i tak uważam, że jest to bezsensu porównanie, bo we wszystkich trzeba to robić zgodnie z tą samą "normą", tak jak robią testy. ja Ci mogę tak poustawiać fotele, że pewnie E38 wyjdzie najlepiej ;)

Versatis może wyjść "dobrze" z wymiarami wnętrza - przecież to prawie van.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Moze i inne 'wynalazki' maja centymetr wiecej tu, cantymetr wiecej tam, ale nie maja tego czegosc co czujemy jak wsiadamy do BMW...... :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2:

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano

Ale przy tej okazji o coś zapytam właścicieli E38 w wersji "normalnej" - czy mogliby zmierzyć jaka jest odległość tylnych foteli od przednich, przy położeniach skrajnych przednich foteli i "normalnym" ( ;) ) połozeniu opieradła. Chciałbym porównać to do wersji "L". U siebie podam jak zmierze jeszcze raz, bo kiedys zmierzyłem, ale już nie pamiętam. Wyszło mi tylko, że chyba mniej więcej jest tak, że "normalna" wersja przy położeniu przednich foteli na max-a do przodu, ma tyle miejsca z tyłu, co u mnie ("L") przy fotelach max. do tyłu ...

A jeszcze jedna sprawa - fotel kierowcy i pasażera ma inny zakres przesuwania, możecie zmierzyć oba lub powidzmy np. pasażera.

Stronka

Opublikowano
Teoretycznie różnica odległości miedzy tylnymi oparciami a przednimi fotelami w wersji L i zwykłej powinna wynosic 14cm - tyle ile różnica w rozstawie osi. Obie wersje sa pratycznie identyczne do srodkowego slupka, gdzie kończa sie drzwi przednie a zaczynaja sie przdluzone dzrwi tylnie.
Opublikowano
Tak, wiem, ale chciałem się upewnić ;) bo by potwierdzało to co mi wyszło, że jak fotele u mnie są max do tyłu to jest mniej więcej tyle miejsca co w "normalnej" wersji przy przesunięciu foteli max do przodu - mógłbym łatwo sobie lub komuś pokazać jaka jest rożnica między wersją "L", a "normalną" ;) - co prawda wiem jaka jest różnica wizualnie, bo nieraz porównywałem, ale na własnym samochdozie to co innego :)

Stronka