Skocz do zawartości

Dziwne objawy skrzyni po zmianie felg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie może moje pytanie jest dość dziwne, ale po wymianie felg i opon z 205/60/16 na 235/35/19, skrzynia(automat) samochód to E39 530d 2001r. zaczęła dziwnie zmieniać biegi czasami potrafi leciutko szarpnąć, zmienia biegi na wyższych prędkościach(to można zrozumieć ponieważ różnica pomiędzy pierwszą a drugą oponą wynosi +5.3mm, ale z kolei do zalecanej przez BMW opony np. 225/55/16 różnica pomiędzy 235/35/19 jest to aż +6,8 mm. a więc 1%) Moje pytanie jest takie czy objawy które się pojawiły oznaczają zbliżający się koniec mojej skrzyni? :cry2: , czy jest to wina większych opon?

Opublikowano
2 dni temu poszla mi opona z przodu 225/40/18 zalozylem zapas 15stke. Czy moze miec to jakikolwiek wplyw na prace skrzyni automatycznej?? Bede wdzieczny za odpowiedz...
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Bankowo, do tego stopnia, że może Ci przeżucać maksymalnie na 2. i 3. bieg, tak jakby samochód był cały czas w zakręcie. Komputer skrzyni otrzymuje złe informacje od czujników w kołach i wariuje.
Opublikowano
Bankowo, do tego stopnia, że może Ci przeżucać maksymalnie na 2. i 3. bieg, tak jakby samochód był cały czas w zakręcie. Komputer skrzyni otrzymuje złe informacje od czujników w kołach i wariuje.

Michals dzisiaj zaloze juz normalne kolo, jezeli sie okaze ze skrzynia zacznie mi funkcjonowac normalnie masz u mnie flaszke !!!!!

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Podobny przypadek jest opisany w obecnym numerze bmw trends :wink: do warsztatu przyjechałł pewien człowiek którego e39 jedzie tylko na 2 lub 3,był w różych serwisach w Niemczech i w Polsce i nie mogli usunąć tej usterki,nawet jeden serwis wymienił skrzynię biegów na nową!!!!Najpierw został zrobiony odczyt błędów komputera skrzyni,okazało się,że jest wszystko ok,następnie była jazda z podłączonym komputerem i weryfikacja skrzyni podczas ruchu,okazało się,że auto jedzie na wprost,a komputer melduje,że jest w ciągłym zakręcie,mechanicy stwierdzili,że auto było bite i możliwe,że jest krzywe!!!Po pomiarach nadwozia okazało się,że auto jest niemal jak fabrycznie nowe!!Kolejny pomysł-uszkodzone czujniki lub piasty kół,wszystko ok!sprawdzenie felg i opon też ok,są takie same.Po kilku następnych godzinach ktoś powiedział,że może być mało powietrza w którejś z opon,więc mechanicy napompowali powietrze do jednej z opon i pojechali na jazdę próbną z komputerem,auto zaczęło przeżucać biegi prawidłowo,a komputer pokazywał jazdę na wprost.Okazało się,że było zbyt małe ciś w jednym kole:podczas jazdy obwód koła był mniejszy i wprowadzał błędne sygnały do sterowania systemami kontroli trakcji,ABS,skrzyni biegów,co powodowało zakłócenia pracy tych układów.Właściciel piątki był szczęśliwy,że samochód został w końcu naprawiony,za usługę zapłacił 1200zł,czyli chyba było to najdroższe pompowanie w historii motoryzacji :D :wink:
Nur bmw e32
Opublikowano

No to nieźle, ale to się zgadza. Miałem tak samo z mniejszym kołem.

Co do tego tekstu, to aż nieprawdopodobne, że przez taki okres ani facet, ani żaden fachowiec nie sprawdził ciśnienia w kołach!

Opublikowano

Michals.....

MASZ U MNIE SKRZYNKE A NIE FLASZKE... PROBLEM ZNIKNAL A JA JUZ PAZNOKCIE GRYZLEM ZE STRESU.... DZIEKI PANOWIE WIELKIE DZIEKI

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Czyli u mnie też bankowo wina felg, ale co z tym zrobić? Można tak jeździć czy grozi to szybkim uszkodzeniem skrzyni?
Opublikowano
Podłącz auto pod kompa i jak moze sa jakieś błędy w skrzyni.

A jak sie jezdzi na 19? jak dziury w drogach wybiera.

Powiem Ci że wszyscy mnie straszyli, że taka masakra będzie na 19, ale jeżdżąc po wawce nie ma tragedii na torach tramwajowych trzeba trochę zwalniać(ale na 16 też to robiłem) więc jak coś to polecam, problemem jest czasami parkowanie bo absolutny zakaz podjeżdżania pod krawężniki. Poza tym naprawdę nie ma tragedii.