Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie świec żarowych w bmw 530 d rok 1999 , otóż z tego co wiem powininem mi sie wyświetlać na desce rozdzielczej komunikat o nagrzewaniu świec lub kontrolka zapalać , a ja nie widzę ani tego ani tego, jaka może być przyczyna ? i co z tym zrobić ? wymienić świece , jeśli tak to jakie i ile tego jest w bmw , jest to moja pierwsza bmw i pierwszy diesel :(

Czekam na odpowiedzi

Pozdrawiam :)

Opublikowano

przy obecnych temp nie zobaczysz nic. U mnie dopiero jak temp zeszła sporo poniżej zera to pojawił się komunikat o grzaniu świec. Teraz to wsiadam i jade, nic nie trzeba grzać.

A świec jest 6. U mnie jak pojechałem na wymiane (na kompie pojawił się komunikat o błędzie świec żarowych) to okazało się że tylko 3 miałem sprawne, a mimo to palił bez problemu.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

U mnie wyświetla na zegarach "PREHEATING" . Nie mam żadnej innej kontrolki do świec.

Taj jak kolega powyżej wspomniał, teraz nie zobaczysz tego komunikatu bo jest za ciepło

Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano

Dzieki chlopaki, juz sie przestraszylem ze jest cos nie tak :( ale juz jestem spokojny...a jeszcze jedno wiem ze to juz nie na ten temat ale sie spytam..otoz wracalem z niemiec to wiadomo prosta droga w dzien zakupu 700 km 90 % trasa 10 % miasteczka jakies no i troche w Polsce juz, spalanie super malutkie, do momentu gdy nie przejechalem jakis zwierzatek :( polamalem sobie zderzak, halodeny, oslone pod silnik, chlodzenie tarcz, nadkole i jakies tam plasticzki, i teraz mi spalanie wzroslo, nie wiem moze jestem przeczulony ale boje sie ze cos z silnikiem moglo sie stac , co myslicie na ten temat ??

no i 2 sprawa jestem przed wymiana filtrow i oleju , z tego co wyczytalem to najlepsze filtry sa firmy Mann i Knecht , a olej ? mialem lany Liqui Moly 0w-30...

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie sądze żeby trafienie zwierzaka miało jakis wplyw na silnik. Juz raczej moze jakis przewód doprowadzający powietrze do silnika sie przytkał i dlatego więcej pali, ale raczej nie sądze. Jak się jedzie po niemczech to naprawde można zejsc do całkiem ładnego spalania, u nas, chociaż niewiem jak byś się starał to raczej tego nie osiągniesz. No i jeszcze sprawa paliwa...

Na stronie castrola jest napisane że do tego samochodu zalecany jest Castrol Edge 0w-40. Ja mam taki zalany i śmiga aż miło słuchać, a ma na zegarach juz 280 tyś km.

Opublikowano

Dzisiaj Zakupilem Castrol Edge 0w-30 , mam najechane niecale 250 tys mam nadzieje ze bedzie dobry kupilem 2 baniaczki po 4l mam nadzieje ze starczy, bo nawet nie wiem ile wchodzi do tego silnika, filtry wszystkie firmy Mann, brakuje mi jeszcze plastiku (wlotu) nie wiem jak to nazwac , jest on odpowiedzialny za chłodzenie tarcz ( prawa strona ) bo tez jest niestety polamany :(

Dziekuje za pomoc !! Pozdrawiam !

Opublikowano
Motor M57:6.50 Liter Öl tzn ? ze 6.5 litra oleju wchodzi ? bo wczoraj mechanik mi wlal 2x po 4 litry ;/ ?? i na bagnecie bylo ok ?! tzn ze musze spuscic troche ??
Opublikowano
A do mojej weszło dokładnie 6,5 i był max na bagnecie. Dwie setki róznicy jeszcze rozumiem, ale 1,5 litra??
Opublikowano
juz upuscilem oleju , dzisiaj bylo dokladnie na bagnecie widac ze za duzo bylo ;/ chyba za szybko wczoraj mechaik pospieszyl sie z tym olejem ;/ ale juz jest dobrze :)