Skocz do zawartości

Jak wymienic klamke zewnetrzna w BMW E36 coupe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, a mianowicie ulamal mi sie element chwytajacy od klamki wewnatrz drzwi od pasazera, ze wogole nie da sie otworzyc od zewnatrz.

Boczek juz sciagalem i nie wiem poprostu jak sie zabrac za wymiane tej klamki zeby niczego nie uszkodzic i zeby zrobic to szybko i sprawnie.

Czy trzeba wyciagac szybe zeby dostac sie do klamki, jezeli tak to czy jest mozliwosc wyciagniecia szyby bez sciagania listwy zewnetrznej (bo jest przyklejona na stale)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało mi się samemu rozwiązać problem więc napiszę jak to zrobić:

Sciągamy boczek (dwa wkręty pod zaślepkami za rączką na drzwiach i podważamy boczek aby puściły klipsy), ściągmy folię zabezpieczającą i odkręcamy śruby trzymające szybę, wyciągamy spinki zabezpieczające z plastikowych suwaków w szynach odpinamy metalowe podnośniki z suwaków, aby wyciągnąć łatwo szybę trzeba wyciągnąć uszczelniające listwy. Po wyciągnięciu szyby odkręcamy nakrętkę przy klamce wewnątrz drzwi, następnie przesuwamy metalową blaszkę która trzyma zewnętzny plastik maskujący i mamy dostęp do nakrętki na zamku, odkręcamy ją, odpinamy okablowanie i wyciągamy klamkę od strony wewnętrznej drzwi.

Niekiedy trzeba ściągać listwę zewnętrzną aby odkręcić śruby mocujące szybę, mi udało się to zrobić bez tego.

Składamy w taki sam sposób jak rozbieraliśmy, tylko trzba ustwaić dobrze szybę po wstawieniu zeby leżała równo na uszczelce.

Miłej zabawy :wink: